PODIJELI

Zinedine Zidane bio je jedan od najboljih, ako ne i najbolji nogometaš svoje generacije. Maestralni Francuz bio istinski mađioničar s loptom, neumorni španer, ali i izvrsni paker.

No, bio je i prznica. Pravi živac! Nezgodan kad se naljuti. Bio je u stanju da udari protivnika, zbog čega ima i pozamašnu kolekciju crvenih kartona.

Našim ljubiteljima nogometa sigurno je ostala u sjećanju utakmica Lige prvaka iz sezone 2000/01 odigrana u Torinu 25 oktobra 2000. godine. Na stadionu Delle Alpi, HSV je savladao Juventus sa 3:1. Njemački tim je predvodio legendarni Mostarac Sergej Barbarez.

HSV je poveo u 24. Minuti golom Roya Prägera, a pet minuta kasnije nastao je haos na terenu. U glavnoj ulozi Zidane i igrač HSV-a Jochen Kientz.

Francuza su u jednog akciji napali Barbarez i Kientz. Ovaj potonji je bio bliži, pao je na zemlju, a iznad njega je bio Zidane. Udario ga je glavom dok je ležao, što nije promaklo sudiji pa je Zidanea odmah poslao u svlačionicu.

Dok je napušta teren, Sergej Barbarez ga je ‘’častio’’ uvredama, no Zidaneu nije bilo ni do čega, već je žurio u svlačionicu. Četiri minuta kasnije Edgar Davids je dobio drugi žuti, pa je Juventus utakmicu završio sa deset igrača.

Juventus je završio posljednji u grupi E, dok je HSV bio treći, pa je takmičenje nastavio u Kupu UEFA. Plasman dalje izborili su Deportivo La Coruna i Panathinaikos.

Juventus je bez obzira na taj poraz, godinama kasnije rastao kao klub, dok je HSV vođen pogrešnom politikom, završio u drugoj njemačkoj ligi.

Zidane je na čelu Reala, a Sergej Barbarez i dalje očekuje svoj prvi trenerski angažman.

PODIJELI