PODIJELI

Nekadašnji trener Željezničara Amar Osim u emisiji na BHRT-u komentarisao je sinoćno polufinale između Hrvatske i Engleske.

“Za utakmicu mislio sam da je sve pod kontrolom Engleske. Dali su rani gol koji pomaže. Igrali su na način na koji njima odgovara protiv ekipe koja je bila uspavana 60 minuta. Nezgodan im je protivnik bio, jer su igrali na način koji Hrvatima ne odgovara. Nakon 60 minuta sam imao osjećaj da je do Engleza, da li će imati ambiciju da završe utakmicu. U neko doba, Hrvati su došli sebi, a Englezi zaboravili da Hrvati od njih imaju puno bolje igrače”, rekao je.

Smatra da je gol Ivana Perišića promijenio tok utakmice.

“Kada su se probudili i dali gol koji ih je podigao tek tada si vidio da Engleska nije tako suverena. Gol daje energiju, igraš ravnopravno, a tu su Hrvati jači. Na kraju utakmice koja je apsolutno pod kontrolom dođeš u situaciju da ništa više ne kontrolišeš i primiš golove na engleski način. Englezi su se trgali, ostali bez igrača, definitivno čudna igra”.

Na primjeru Hrvatske, smatra da bi i BiH mogla nešto da nauči.

“Hrvatska je kao i mi mala zemlja sa čudnom i teškom historijom, sa situacijom političkom i ekonomskom kakva jeste. Mala zemlja koja igra u finalu najvažnijeg sportskog takmičenja. Svima nama bi to poticaj i elan trebao dati. To je dokaz da se može nešto napraviti i mi bismo tako trebali shvatiti. Zašto ne ostali?”

Potom se ponovo vratio na utakmicu.

“Englezi su imali lošu inspiraciju da probude medvejda koji spava, a medvjed je jači od lavova nekakvih, koji su danas malo krezubi bili. Ekipa koja je kvalitetnija nešto je napravila, iako je gol slučajan, ali Hrvatska ima veći kvalitet igrača. Mandžukić, Modrić, Rakitić, Perišić su bolji igrači. To se ispostavilo ključnim za rezultat”.

PODIJELI