PODIJELI

Pripremio: Haris Zilić

Evropsko prvenstvo za rukometaše starta sutra u Hrvatskoj.

Očekuje nas uzbudljiv šampionat, a u anketi našeg portala, treneri iz BiH i regije su dali svoj osvrt na predstojeće prvenstvo. Anlizirali su grupe, istakli svoje favorite. Mišljenja su također da selekcije iz regije imaju velike šanse za visok plasman.

BOJAN UNČANIN (RK Borac BL)

– Pa realno smeta mi Što se igra u januaru, zato što su igrači usred sezone i nemaju dovoljno vremena da se spreme za prvenstvo, samo rukomet tokom sezone održava prvenstvo. Katastrofa po meni. Favoriti uz Francuze koji uvijek pretenduju na vrh tu je sigurno i domaćin Hrvatska i još Danska koja u kontinuitetu već par prvenstava ima visok plasman. Tu je naravno još i Njemačka koja je aktuelni prvak Evrope. Ne očekujem neki veliki pomak u igri uopšteno baš zbog onoga što sam naveo na početku, konkretno umor igrača od sezone.

JOSIP MESNIK (RK Lokomotiva Zagreb)

– Pošto je EP ipak najkvalitetnije rukometno natjecanje, jače od Svjetskog prvenstva i Olipmijskih igara, mislim da možemo očekivati nikad ujednačenije prvenstvo. Za medalje se može boriti 7-8 reprezentacija. Naravno da svi imamo svoje favorite koje preferiramo pa tako bih i ja istakao domaćina Hrvatsku i Francusku kao prvi pik za zlato, te im odmah uz bok dodao Norvešku, Dansku, Njemačku te Španjolsku. Mislim da i Makedonija može iznenaditi uz odlične Slovence iz naše regije. Srbija ima najmanje šanse od svih reprezentacija iz regije da dođe do medalje iako je to skup odličnih pojedinaca, ali fali im neke “hemije” u igri i zajedništvu.

ZUHDIJA KORKARIĆ (Bivši trener RK Bosna Sarajevo)

– Prvo da čestitam našim momcima na pobjedi u Švicarskoj. Još jednom se pokazalo da je bosanski inat čudo neviđeno i da smo u ovoj utakmici iako oslabljeni pokazali karakter, želju, volju, borbu i kvalitet na kraju krajeva. Prvenstvo u Hrvatskoj kao i svi rukometni zaljubljenici očekujem sa nestrpljenjem jer sam ubijeđen da će se moći dosta toga vdjeti na tom prvenstvu, a vjerujem da će i domaćini tog prvenstva učiniti sve da to bude na vrhunskom nivou, biće to pravi praznik rukometa u kojem ćemo svi uživati. Teško je bilo koga favorizovati jer sve ekipe imaju određeni kvalitet i nekako mi ostaje žal što i naša reprezentacija nje na ovom prvenstvu. Po mom mišljenju Njemačka, Norveška imaju odlične ekipe i malo su mijenjali ekipu, Španija je promijenila selektora i polako uvode neke nove igrače u sistem, Francuska ima problema sa povredama tu su i Danci, ali naravno ja ću da navijam za naše komšije i vjerujem da prije svih Hrvatska i Slovenija mada i oni imaju problem sa povredama mogu mnogo napraviti na ovom prvenstvu. Moji favoriti u ovom trentku su Njemačka i Norveška sa našim komšijama Hrvatskom prije svega zbog Line Červara i domaćinstva, a pritajno je tu i Slovenija sa sjajnim vođenjem ekipe od strane Vujovića.

MILOŠ PEROVIĆ (RK Trebjesa NOA)

– Svi ljubitelji rukometa vesele se januaru i muškom evropskom prvenstvu. Biće to spektakl jer na evropskom prvenstvu nema lakih utakmica i svaka utakmica se mora maksimalno odigrati. Počeću od grupe A koja je po meni i najjača grupa, a sve će početi rukometnim spektaklom Hrvatske i Srbije. Očekujem prolaz Hrvatske, Švedske i Srbije, mada će dosta zavisiti šta će Srbija uraditi u duelu sa Islanđanima koji nisu briljirali u pripremnim utakmicama. S druge strane Srbija ima toliko talentovanu generaciju, ali mislim da generalni problem Srbije je što nema klasičnog srednjaka koji će razigrati sve ostale bekove i odraditi posao za njih. S druge strane Hrvatska i Švedska imaju sve što treba za jedan ozbiljan rezultat i u mogome će značiti koliko će bodova prenijeti u drugu fazu kad će se ukrstiti sa Francuzima i uvijek neugodnim Njemcima. U grupi B očekujem prolaz Francuske, Norveške i Austrije. Francuska je imala problema oko sastava tima, neki igrači su povrijeđeni i po prvi put ih ne vidim kao glavne favorite za titulu. Norveška je u usponu sa dosta mladih igrača, a dosta će zavisiti od te utakmice sa Francuzima i sa ukraštanjem u glavnoj fazi. Grupa C za nas najzanimljivija sa tri balkanske ekipe i sa prvakom Njemačkom koja dolazi jako spremna na ovaj šampionat. Što se tiče Crne Gore sve će se odlučivati u toj utakmici sa Makedoncima, na ovom šampionatu nemaju šta da izgube i msilim da je vrijeme za prvu pobjedu na šampionatu Evrope. Očekujem prolaz Njemačke, Slovenije i Crne Gore. U grupi D Španija, Danska i Mađarska, ali sigurno će svima biti teško igrati sa neugodnim Česima. U kasnijem ukrštanju za polufinale očekujem Francuze i Hrvate, dok drugo polufinale vidim Špance i Dance. Kao moguća iznenađenja šampionata vidim Sloveniju i Norvešku, dok je velika nepoznanica Srbija i koliko ona može na ovom šampionatu.

PODIJELI