PODIJELI

NFSBiH na redovnoj sjednici donio je odluku o smanjenju broja stranaca u klubovima. Za razliku od šest koliko ih je bilo prethodnih sezona, od nove sezone ekipa će u zapisniku za utakmicu imati samo četiri stranca.

Povodom ove odluke krovne kuće fudbala u našoj zemlji, kontaktirali smo trenere premijerligaša koji su u anketi za portal Sportske.ba iznjeli svoja mišljenja o navednim promjenama.

Za naš portal govorili su Husref Musemić, Feđa Dudić, Boris Pavić i Milenko Bošnjaković. Trener Mladosti Nermin Šabić nije odgovarao na pozive, dok reakciju trenera Željezničara nismo dobili, iako smo uredno ispoštovali protokol i kontaktirali PR službu kluba sa Grbavice.

Husref Musemić (Sarajevo)

– Poštujem odluku saveza i pretpostavljam da je cilj da se veća šansa daje igračima iz Bosne i Hercegovine što je sasvim normalno. Ipak mislim da se konačna odluka po ovom pitanju morala donijeti odmah nakon završetka prošle sezone jer su neki klubovi došli u situaciju da su već kontaktirali ili doveli neke strance koji će sada biti višak. Ponavljam, poštujem odluku ali mislim da se morala donijeti ranije. Također mislim da naš fudbal ima drugih većih problema i da se mora raditi na tome da se i drugi segmenti podignu na veći nivo, a tu prije svega mislim na terene.

Boris Pavić (Široki Brijeg)

– Definitivno smatram da se tim potezom ide u smjeru podizanja kvalitete nogometa u BiH jer će klubovi uzimati isključivo kvalitetne strance koji mogu napraviti razliku i podignuti ekipu na veću razinu. Uz to je vrlo važno naglasiti da se na taj način velika pažnja posvećuje omladinskim pogonima gdje će mladi igraci brže dobivati priliku za afirmaciju. Uz poboljšanje infrastrukture ovaj potez smatram ključnim u podizanju kvalitete nogometa u BiH.

Feđa Dudić (GOŠK)

– Mislim da je za ligu dobro što se smanjio broj stranaca jer će tako više domaći igrači dobijati priliku za igru, a i selektor je zadnjim potezima pokazao da ozbiljno računa na igrače iz bh.lige tako da je to put za klubove da forsiraju igrače iz svog pogona i tako stiču zaradu od kasnije njihove prodaje. Što se tiče GOŠK-a kao kluba isto nas ta vijest nije pogodila jer i do sada nismo imali stranaca u ekipi puno 1-2 najviše. Mislim da će velika četvorka najviše ovu promjenu osjetiti, ali to je prilika i za njih da otvore malo više prostora domaćim snagama

Milenko Bošnjaković (Sloboda)

– Apsolutno podržavam smanjenje broja stranaca u klubovima jer će to doprinjeti oslanjanja klubova više na stvaranje svojih igrača i plasmana u seniorski pogon.

PODIJELI