PODIJELI

Ima preko milion pratilaca na Instagramu, nalazi se na omotu najpoznatije fudbalske video igrice na svijetu, sa Neymarom, bio je na probi u Manchester Citiju.

Zovu ga arapski Messi, ima frizuru koju „kopiraju“ ljubitelji fudbala širom arapskog svijeta.

Da li je Omar Abdulrahman najbolji fudbaler za koga ostatak svijeta nikada nije čuo, pita se BBC.

Abdulrahman je 26-godišnji ofanzivni vezni Al Aina, kluba iz Ujedinjenih arapskih emirata i reprezentativac te zemlje.

Prošle godine, magazin “FourFourTwo” ga je proglasio najboljim azijskim fudbalerom, ispred Sona Hjonga Mina iz Tottenhama i Okazakija iz Leicestera.

Zvanično, bio je najbolji azijski igrač 2016., a 2017. zauzeo je drugo mjesto iza Sirijca Omara Kribina.

Evropa ga je upoznala prije pet godina, na Olimpijskim igrama u Londonu, kada je Daniel Sturidge, golgeter Liverpoola, rekao da je riječ o fudbaleru, koji, bez sumnje, može da igra u Evropi, na visokom nivou, navodi BBC.

Luis Suarez je tražio od njega da zamjene dresove, a Ryan Giggs je bukvalno trčao za njim da bi dobio njegovu majicu, navodi BBC.

U Ujedinjenim arapskim emiratima njegov lik nalazi se na brojnim bilbordima reklamne kampanje kompanije “Nike”, a na omotu verziji popularne video igrice “Pro Evolution Soccer 2016” za Srednji istok, nalazi se njegova i Neymarova fotografija.

Prije godinu je na prijateljskom meču u Dohi, kada je, kao gost, nastupao za Al Ahli iz Saudijske arabije, pogodio gol za Barcelone – “panenkom” iz penala.

“Po mom mišljenju on može da igra bilo gdje u Evropi. Sve što uradi sa loptom je fantastično, uvijek može da riješi situaciju, da uradi nešto nepredvidivo”, kazao je Henk ten Cate, koji je nekada vodio Ajax, Barcelonu i Chelsea, koji je sada trener šampiona UAE Al Jazeere, gdje je nekada igrao Mirko Vučinić.

“Al Ain ima apsolutno najboljeg fudbalera u Aziji. On je nevjerovatan”, rekao je Sabri Lamouchi, bivši fudbaler Intera i Parme, a sada trener katarskog Al Jaisha.

Zašto onda Abdulrahman nikada nije igrao u Evropi?

On je 2012. godine bio na testiranjima u Manchester Citiju, uspješno ih prošao, ali je prepreka bila radna dozvola, javljali su tada engleski mediji.

“Colo Toure mi je rekao da ću potpisati ugovor, da ne sumnja u to”, kazao je Abdulrahman.

Iste godine je odbio ponudu Benfice, dok je prošlog ljeta imao mogućnost da ode u Nicu, ali se transfer nije realizovao.

Njegova situacija je, međutim, na neki način komplikovana i kompleksna.

Al Ain, kao i svi klubovi u UAE, funkcionišu pod patronatom bogatih porodica, kojima je fudbal stvar prestiža i koji žele da imaju najbolje fudbalere.

Vrlo je teško dobiti dozvolu za odlazak, novac za obeštećenje je apsolutno bezvrijedan za šeike…

“Al Ain je uvijek radio sve da me zadrži i ja osjećam obavezu da budem dio kluba”, rekao je Abdulrahman.

Nijedan fudbaler iz UAE nije igrao u Evropi, a Xavi, legenda Barselone, koji igra u Kataru, smatra da bi Abdulrahman to mogao da promijeni.

“Bilo bi veoma važno za njega, za sve arapske igrače, za zemlju takođe, da ode u Evropu, da osjeti pravi takmičarski fudbal. Omar je spreman za to odavno, mogao bi da bude pionir, čiji će primjer slijediti ostali”, rekao je Xavi za BBC.

PODIJELI