PODIJELI

Najtiražniji austrijski list Krone Zeitung objavio je članak u kojem se upozorava da su se na proslavljanju pobjede hrvatske nogometne reprezentacije protiv Rusije mogli vidjeti fašistički simboli. Navijači su najviše slavili u bečkom kvartu Ottakring, zbog čega je policija morala zatvoriti i jednu ulicu.

No na fotografijama i snimkama slavlja se mogu vidjeti i ljudi koji nacistički salutiraju te zastava na kojoj se vidi ustaško ušato U i šahovnica s prvim bijelim poljem. Svjedoci pak kažu da su se na slavlju u bečkom Ottakringu mogli vidjeti i drugi ustaški simboli te da su se čuli ustaški pozdravi i uzvikivanje “Sieg Heil”, prenosi Index.hr.

Krone podsjeća da se hrvatsku nogometnu reprezentaciju već povezuje s ustaštvom zbog toga što je 2014. Joe Šimunić pet puta nakon jedne utakmice skandirao ustaški pozdrav Za dom spremni, dok je ove godine nogometaš Dejan Lovren u svlačionici pjevao pjesmu desno-ekstremističkog Thompsona. “Možda uopće nije znao čiju pjesmu pjeva”, naivno piše Krone.

Austrijski list podsjeća da su ustaše bili saradnici nacista i fašista te da su od 1941. do 1945. odgovorni za smrt najmanje 400.000 ljudi.

Zanimljivo je i da je na svom Twitteru članak iz Krone Zeitunga podijelio i austrijski ambasador u Zagrebu Andreas Wiedenhoff.

PODIJELI