PODIJELI

RAZGOVARAO: Nedim Selimović

Prije nekoliko sezona Bahrudin Atajić kucao je na vrata prvog tima Celtica. Bio je najbolji omladinac u generaciji škotskog velikana, rešetao je mreže protivnika u Škotskoj. Kod Neila Lennona dobio je i minutažu u prvom timu, a kada je trebao dobiti veći prostor za igru, Lennon je neočekivano napustio “Kelte”, a dolaskom novog trenera Atajić je napustio klub. Nekadašnji mladi reprezentativac BiH danas je u Mladosti iz Doboj-Kaknja, gdje igra na nekoliko pozicija u timu.

“Kad sam se vratio iz Shrewaburyja sa pozajmice Lennon mi je obećao da ću dobiti šansu narednu sezonu. Ali tog ljeta je on napustio klub i došao nam je novi trener iz Norveške koji mi je odmah rekao da nisam u njegovim planovima”, rekao je za “Sportske.ba” Bahrudin Atajić.

Ipak, Atajić ne razmišlja previše o šansi u Celticu, da mu je karijera mogla otići i u drugom smjeru...

"Ne žalim, jer vjerujem u Boga i u sudbinu. Ipak kada sam otišao iz Celtica sam osvajao titule", kaže nam Atajić.

Danas u Celticu ponovo radi Neil Lennon, a uskoro će sa škotskim velikanom stići u BiH i protiv Sarajeva igrati meč kvalifikacija za Ligu prvaka.

“Realno je da je Celtic veliki favorit, a to ne znači da Sarajevo nema šanse. Moraju odigrati perfektno. Trebaju obratiti pažnju da ne igraju isti tempo kao što igra Celtic, to neće moći izdržati”, smatra Atajić.

Govorio je i o Neilu Lennonu, sa kojim je imao priliku sarađivati u škotskom klubu.

“O njemu mislim sve najbolje. Prije svega je veliki motivator, ali i veoma dobar taktičar. Osvojio je sve prošle godine u Škotskoj”, govori ofanzivac Mladosti iz DK.

Neki igrači koji su dijelili svlačionicu sa Bahrudinom Atajićem u Celticu i dalje su u škotskom velikanu.

“Kapiten Scott Brown je još uvijek tu. Kao i Gordon, Izaguerre, Hendry, Bitton, Rogić, McGregor, Forrest i Griffiths. Prije nekoliko mjeseci vratio se trener što mi je tamo dao šansu Neil Lennon”.

Sa Atajićem smo potom razgovarali i o domaćem fudbalu. Prošlog ljeta stigao je u Mladost, a kako kaže, u BiH ima jako kvalitetnih igrača.

“Ima puno dobri igrača i ekipa koji ne mogu ispuniti svoj potencijal zbog loše infrastrukture. Tereni se moraju poboljšati! Malo se previše gleda rezultat, a ne način igre. Kad se dobro igra, tad će i rezultat doći ako si strpljiv”, smatra on.

Nije nikoga želio izdvajati individualno, ali je imao samo riječi hvale za Sarajevo, koje je prošle sezone osvojilo duplu krunu. Potom je govorio o Mladosti.

“U Mladosti je dobro, atmosfera u ekipi je odlična , jer imamo fantastičnu grupu igrača sa dobrim ljudskim kvalitetama. Ambicija je ista kao prošle godine da izborimo evropske kvalifikacije”.

Na pitanje koje momente posebno pamti iz prošle sezone u kojoj je debitirao u BiH, odgovara:

“Najteže je do sada bilo igrati na Grbavici jer smo dva put igrali tamo i završili utakmicu sa manje igrača od njih. A utakmica koja će mi ostati u sjećanju je kad smo gostovali Širokom Brijegu. Bilo je tu svega, i dobrih i loših stvari”.

Sa Mladosti ima još ugovor jednu sezonu.

“Ugovor mi ističe na kraju naredne sezone. Bilo je nekih ponuda, ali ništa konkretno”, zaključio je u razgovoru za “Sportske.ba”.

Prije nekoliko godina slovio je za jednog od najperpsketivnijih Bosanca u Evropi. Faktor sreće, ali i i problemi sa povredama udaljili su ga sa najveće scene. Zbog Bahrudina Atajića u toku prošle sezone ponovo su dolazili skauti iz Evrope. Ko zna, možda se ponovo vrati na evropske stadione…

PODIJELI