PODIJELI

Ismar Tandir korpulentni 1,95 cm visoki golgeter, pojačao je konkurenciju u napadu Slobode.

Rođen je u Frankfurtu augusta 1995. godine. Tandiri su porijeklom iz Sandžaka, a nakon Drugog svjetskog rata morali su napustiti ognjište i utočište su prinašli u Brčkom. Početak devedesetih i agresija na BiH, natjerala je porodicu da ode u izbjeglištvo. Jedno vrijeme su boravili u Njemačkoj, gdje se Ismar i rodio, a onda su otišli u Ameriku. Prve nogometne korake načinio je u New York Red Bullu.

Tandirova priča počela je kada je došao na ljetni raspust kod rodbine u BiH. S bratom Arminom je stigao u Sarajevo, a preko prijatelja je stupio u kontakt sa tadašnjim trenerom Sarajeva Jirijem Plišekom. Proveo je nekoliko dana trenirajući na Koševu. Plišeku je nekoliko treninga bilo dovoljno da se uvjeri u njegov kvalitet. Ponudio mu je da ostane u Sarajevu, ali je Ismar zbog škole morao da se vrati u Ameriku, u New Jersey.

tandir

Prilika u Sochauxu

Igrajući za srednjoškolsku ekipu dobio je poziv New York Red Bulla, pa je Tandir sa 16 godina priključen drugom timu poznatog MLS kluba. Ismar je s obzirom na svoj talent, visinu (1,93) i napadačko umijeće jedan od najinteresantnijih mladih igrača ne samo u Americi, nego i šire. Dobar glas daleko se čuje, pa nije iznenađenje što se Tandir našao u Sochauxu. Dobio je priliku da se nametne u francuskom prvoligašu koji je poznat po svojoj akademiji i radu sa mladima.

Na poziv sadašnjeg selektora Mehmeda Baždarevića, koji je tada vodio francuski Sochaux i direktora kluba Barnarda Maravala, talentovani napadač se pokušao nametnuti u ovom klubu.

”Trenirao sam nekoliko dana sa drugim timom Sochauxa, igrao utakmice… Imam razloga da budem ponosan, postigao sam nekoliko golova, pokazao šta znam”, kazao je Tandir.

Zadovoljni Tandirom bili su i ljudi iz Sochauxa, treneri, skauti, direktor i trener prve ekipe, Mehmed Baždarević. Toliko da mu je ponuđen ugovor!

Brzo su regirali iz Nogometnog Saveza. Faruk Hadžibegić je čuo da se u njegovom bivšem klubu pojavio dobar igrač, pa je prenio informaciju Denijalu Piriću, a on selektoru U-19 reprezentacije Toniju Karačiću.
”Reprezentacija je bila moja velika želja. Maštao sam o tome. Dobio sam šansu i na meni je da budem što bolji o opravdam povjerenje selektora Tonija Karačića i gospodina Denijala Pirića koji su najzaslužniji što sam pozvan u državni tim. ”

tandir2

Odlaskom Baždarevića iz Sochauxa i Tandir je ubrzo morao da napusti klub, jer su na tapet došli svi igrači koje je naš trener doveo. Tandir se vratio u Ameriku i na poziv ”Prekija” Radosavljevića potpisao za Sacramento.

Pola godine u Javoru

Dugo se ”tražio’, pa je pokušao karijeru oživjeti na Islandu, a onda i u Španiji, da bi ljetos stigao u Javor iz Ivanjice.

”Očekivao sam da će me napokon krenuti, ali nažalost, opet sam bio osuđen na klupu. Za mene otežavajuća okolnost je što je dobro igrao moj kolega Darko Bjedov. Imao je odličnu polusezonu, postigao desetak golova i obezbijedio transfer u belgijski Gent. Iako sam mogao ostati u Javoru, odlučio sam da dođem u Slobodu. Trener Vlado Jagodić me poznaje, zvao me je u mladu reprezentaciju. Meni se svidjela mogućnost igranja za jedan tako veliki klub. Moja porodica je iz Brčkog i otac mi je pričao šta znači Sloboda za taj dio Bosne i Hercegovine. Pokušat ću da se nametnem treneru i da dobijem minute na terenu. Zahvalan sam svima u klubu koji su me dobro prihvatili, saigrači također. Puno mi pomaže Sulejman Krpić, odličan momak i dobar igrač. Hvala svima, a ja ću se potruditi da uzvratim na terenu” kazao je Tandir.

PODIJELI