PODIJELI

Zanimljivo je da selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević tokom kvalifikacionog ciklusa koji je završio sinoć nikad nije na teren poslao zadnju liniju u istom sastavu. Ciklus je započeo sa zadnjom linijom Vranješ, Spahić, Zukanović i Kolašinac, ostvarivši ubjedljivu pobjedu rezultatom 5:0 nad Estonijom, u kojoj je Spahić postigao dva pogotka.

Uslijedio je prvi veliki test, meč sa Belgijom, a Meša je napravio jednu izmjenu, umjesto Vranješa igrao je Bičakčić. Taj meč završen je porazom 4:0. Istina, u ovom meču igrao je u formaciji s tri stopera koja nam nije donijela bolju igru ili povoljan rezultat.
U pobjedi 2:0 nad Kiprom vratio se Vranješ, ali je umjesto Zukanovića igrao Šunjić, da bi se za četvrti meč kvalifikacija, na gostovanju u Grčkoj (1:1), Baždarević odlučio za zadnju liniju s početka kvalifikacija.

Jedini igrač koji je bio konstantan u svih deset utakmica bio je Sead Kolašinac, koji je propustio samo jedan reprezentativni meč i redovno zauzimao mjesto pored lijeve aut-linije.

I Ognjen Vranješ odigrao je sedam od deset utakmica, ali je ponekad igrao na poziciji desnog beka, a nekad i na poziciji stopera. Nakon što je Spahić ostao bez kluba, više nije bilo mjesta za njega u reprzentaciji i Baždarević je bio primoran da nađe nova rješenja i umjesto njega na meču protiv Gibraltara igrao je Cocalić, dok je Vranješevo mjesto na desnom boku zauzeo Bičakčić.

I na meču protiv Grčke Baždarević je bio prinuđen na izmjenu, ovog puta zbog izostanka Kolašinca, koga je zamijenio Zukanović, ali je izmjena bilo i na ostalim pozicijama pa su zadnju liniju činili Bičakčić, Vranješ, Šunjić i Zukanović.

Nakon povratka Kolašinca za meč protiv Kiprana očekivalo se da se Zukanović, koji je odigrao četiri od prethodnih pet utakmica, sa boka gdje je mijenjao Kolašinca vrati na štopersku poziciju, međutim ostao je na klupi, a igrao je Šunjić. Zmajevi s četvorkom Kolašinac, Šunjić, Bičakčić i Vranješ na tom meču poraženi su 3:2, što je bio prelomni meč kvalifikacija.

Vratio se Zukanović u ekipu u ubjedljivoj pobjedi protiv Gibraltara, ali je na ovom meču umjesto Bičakčića igrao Cocalić.
Ni Zukanović ni Cocalić nisu počeli sljedeći meč protiv Belgije, Zukanović zbog suspenzije, dok je Cocalić ostao na klupi, pa su stoperski tandem, uz bekove Kolašinca i Vranješa činili Šunjić i Đumić.

Na posljednjoj utkamici kvalifikacija protiv Estonije Baždarević je napravio tri izmjene u odnosu na Belgiju. Povrijeđenog Vranješa zamijenio je Sušić na desnom boku, a na centralne pozicije vraćeni su Zukanović i Cocalić, pa su zmajevi kvalifikacije zazvršili sa zadnjom linijom koju su činili Kolašinac, Zukanović, Cocalić i Mateo Sušić.

Reprezentacija je na deset mečeva kvalifikacija primila 13 golova. Ovo i nije toliko zabrinjavajuće ukoliko se uzme u obzir podatak da je osam od tih golova primila od Belgije. (fokus.ba)

PODIJELI