PODIJELI

U razgovoru za Goal.com Mehmed Baždarević je govorio o razlozima neplasmana na Svjetsko prvenstvo te izrazio želju da i dalje bude selektor reprezentacije BiH.

Šta je ono što je nedostajalo Bosni da se plasira na Svjetsko prvenstvo?

Prije svega mislim da nam je nedostajalo kvaliteta, malo više konkurencije na ključnim pozicijama nam ne bi štetilo. Ključni igrači su često bili odsutni. Na posljednjem meču je to bio Pjanić. U ključnim mečevima su nam uvijek falili važni igrači. Falilo nam je i uspjeha, protiv Grčke smo primili gol u 97. minuti. Bez toga gola bi se plasirali u baraž. Protiv Kipra također, vodili smo 2:0, Džeko promaši za 3:0 i onda izgubimo. U jednom momentu sreća je išla na stranu naših protivnika. Ali gledajući na urađen posao nema se šta reći”, rekao je Baždarević.

Pretpostavljamo da postoji razočarenje zbog neuspjeha jer se niste plasirali u baraž?

“Priča se o još jednom neuspjehu, ali ako uzmete u obzir moj mandat, ovo je tek prvi. Za EURO smo napravili odličan posao na kraju. Ako pravilo analizirate vidjet ćete da smo igrali dobar fudbal. Istina je da smo razočarani, dojam je da je započeta rekonstrukcija poslije 2016. godine počela davati rezultate. Na kraju dosta je igrača koji obećavaju za budućnosti. Igrajući kvalifikacije za SP pripremili smo igrače za budućnost.

Dakle, bez obzira na eleminaciju, uvjereni ste da ovaj tim ima potencijal da se oporavi i počne nove kvalifikacije?

“Da, apsolutno. Tu su neki stariji koji će prestati. Znate, u Bosni, nemamo puno igrača koji igraju velikim evropskim klubovima, ali imamo dobre mlade igrače koji odrastaju i okušavaju svoju sreću. Možemo imati konkurentan tim za naredne kvalifikacije.

Spomenuli ste starije. Ko će prestati igrati?

“Ne mogu još uvijek govoriti. Ali mogu uzeti za primjer Senada Lulića, koji sada ima 33 godine. Spahić je već prestao. On je bio jedan od naših najboljih igrača. Mislim da smo imali njega da ne bi izgubili utakmice protiv Kipra i Belgije. Tu je i Salihović i drugi koji imaju preko 32 godine. Moj ugovor ističe 25. ovog mjeseca i ne znam da li ću i dalje biti tu.

Šta je vaša želja? Da li ste i dalje motivisani da nastavite voditi reprezentaciju?

“Zašto ne. Bez obzira na negativne rezultate mislim da smo odradili dobar posao. Kada sam došao reprezentacija je eksplodirala. Odrađen je dobar posao, posebno na kraju kvalifikacija za EURO 2016. U 2017. nam je nedostajalo dosta važnih igrača. Postalo je komplikovano. Dosta je stvari koje smo pokušali staviti na mjesto. Uvijek sam motivisan, ali ako ne budem trener, život se nastavlja. Moja strast za onim što radim ostaje nedirnuta. Lično, ovo su bile dvije veoma plodne godine. Zaista želim da nastavim. Ako ne sa Bosnom, onda s nekim drugim.

Imate li neku poruku za navijače Bosne i Hercegovine?

“Navijači su sigurno frustrirani, ali uglavnom jer sanjaju. Ne nalaze se baš u stvarnosti. Mislim da smo u prošlosti dali previše naglaska reprezentaciji, ali to je uglavnom što smo imali generaciju izuzetnih igrača. Nismo preduhitrili njihovo penzionisanje. Danas, plaćamo cijenu. Jer danas ko su osim Džeke i Pjanića, veliki igrači koje imamo? Generacija Barbareza, Misimovića, i slično, bez njih niko ne bi bio uspješan. I vjerujem kada nekog podržavaš to treba raditi i u teškim vremenima. Treba tražiti od vodećih ljudi da prave nove igrače, a ne odmarati na dobitku. U svakom slučaju ako se ovo nastavi bit će bolje jer smo naučili iz grešaka. Ako to ne budem ja, onda ću poželjeti najbolje onom ko dolazi.

(A.Č./Sportske.ba)

PODIJELI