PODIJELI

Antalijska rivijera je već dvadesetak godina omiljena baza mnogih evropskih klubova, koji dolaze na zimske pripreme.

Tako je i ovoga puta, a malo mjesto Belek domaćin je klubovima tzv. “velike četvorke” jugoslovenskog nogometa, Dinamu, Hajduku, Crvenoj zvezdi i Partizanu.

Prvo su stigli Dinamo i Hajduk, a kasnije stižu i dva najveća kluba iz Srbije.

Organizator priprema je Emir Dizdarević čija kompanija Cooltour postoji već 20 godina.

“Ove godine će u Beleku i Antalyi biti organizovano 3000 nogometnih kampova. Doći će oko 2200 raznih klubova iz cijelog svijeta. Razlika između organiziranih kampova i broja klubova je u tome što neki klubovi dolaze po nekoliko puta, najčešće ruski koji po tri puta godišnje dolaze u Belek” kaže Dizdarević i dodaje:

“Dinamo je smješten u jednom od najboljih hotela sa sedam zvjezdica, Regnum Carya. U njemu borave oni malo dubljeg džepa, golferi iz cijelog svijeta. Noć ovdje košta 250 eura po osobi.

Prije tridesetak godina ovo je bilo močvarno, zabačeno područje, a onda je država odlučila da uloži u turizam uz strane partnere, primarno ruske i ukrajinske.

“Od Alanye do Beleka izgrađeno je oko 3600 hotela, ogromna većina sa pet zvijezdica. Prihodi su ogromni. Samo od priprema nogometnih klubova godišnje se zaradi preko pola milijarde eura” rekao je Dizdarević.

(N. V./Sportske.ba)