PODIJELI

Na okupljanju potencijalnih i aktuelnih kadetskih reprezentativaca nedavno u Hercegovini nije bilo Belmina Ridžala. Fudbalski biser porijeklom iz Zavidovića, a koji igra za Chievo iz Verone, ostao je u sjeni nekih koji su imali jače preporuke. I lobije. Selektor Sakib Malkočević poznat po tome, što svim kandidatima daje šansu, testirao je pedesetak igrača rođenih 2000 i 2001. godine. I uvjerio se da na “meniju” i nema previše razloga za optimizam. Belmin nije imao dozvolu Chieva da dođe na mini pripreme.

Možda je super talentirani Belmin Ridžal “yocker” za aprilske akcije.

– Rođen sam 3. juna 2001. godine u Italiji. Ovdje sam počeo trenirati. Sada sam član Chievo Verona. Imam italijanski i naš pasoš i ja živim za dan kada ću dobiti poziv iz NSBiH- predstavlja se i priželjkuje plavokosi Belmin.

Igra u napadu. Visok je 1.87 cm, Spretan je u igri s obje noge.

– Moj fudbalski idol je Zlatan Ibrahimović. Upijam svaki njegov potez.

Hvali i “naše” Italijane.

– Ponosan sam na Edina Džeku, Miralema Pjanića, Senada Lulića, Ervina Zukanovića i Milana Đurića, koji je donedavno igrao u Italiji.

Jasmin Kurtić, slovenački i Ervin Zukanović, bh. reprezengtativac i prvotimci Atalante uvjerili su se u Belminov potencijal.

– Znam da me nikakve preporuke, već samo rad i dobre igre mogu dovesti u reprezentaciju.Nadam se da će se selektor raspitati za mene. Ovde u Italiji igramo u ligi sa vršnjacima iz klubova, kao što su Milano, Inter, Atalanta, Udine…To najbolje govori kakva je liga. Ja ću raditi i igrati najbolje što mogu, a na selektorima je da ocijene- poručio je Ridžal.

Na kampovima, koji su organizirani po Austriji i Njemačkoj najmanje je bilo talenata iz Italije. Zato što “fejzbuk skauti”, sa kojekakvim punomoćima saveza, po dijaspori, poput inkasanata sakupljaju “talente” iz četvrtih i petih liga. Tako obmanjuju djecu, roditelje i selektore.

Belmin Ridžal je jedan od desetine fudbalskih bisera iz super jake lige, koji čeka svoju šansu. Zapamtite ovo ime! Možda vam se prigodni epiteti danas čine kao neukusno kićenje, ali za tri četiri godine BiH će u Seriji A imati još jednog asa. Vrijeme će sve pokazati.

(K.A./Sportske.ba)

PODIJELI