PODIJELI

Ko zna koliko je u svijetu djece dobilo ime po slavnom, genijalnom fudbaleru Zinedinu Zidaneu, a danas vrhunskom treneru.

I u BiH ima Zinedina. Zinedin Vladavić, sin je nekadašnjeg “Veležovca” i reprezentativca BiH, a drugi je Zinedin Mešić, s švicarskom adresom.

Ko je dragulj iz Švicarske, s korijenima iz BiH?

“Rođen sam 2.oktobra 2002.godine u Švicarskoj. Od sedme godine sam počeo trenirati u Emmenu. Tu sam ostao tri godine, potom sam isto toliko igrao za SC Kriens. Već treću sam godinu član FC Luzerna”, predstavio se talentovani napadač Mešić.

Otac Emir je bio zaljubljenik u “lik i djelo” slavnog Zidanea, pa je svom sinu dao ime Zinedin.

“Majka Nesima je iz Ključa, a otac je iz Prijedora. Imam i dvije sestre Shirin i Hannu. Živim za to da ih učinim ponosnim”, priželjkuje Zinedin.

Bh. reprezentacija uvijek je imala Krajišnike. Počelo je s Halimom Stupcem, Elvisom Mehadžićem, Ervinon Smajlagićem, Adisom Nurkovićem, Safetom Nadarevićem, Miroslavom Dujmovićem, Salimom Karalićem… Najdublji je trag ostavio Senijad Ibričić. I danas miljenik navijača, prvo ime slovenačke lige. U A timu je Elvir Koljić, također iz Ključa, kojeg je Robert Prosinečki nagradio za dobre igre i golove u Rumuniji.

“Ja sam kadetski reprezentativac BiH. Pozvan sam za “Elitni turnir” za plasman na evropsko prvenstvo, koji se igra u Mađarskoj. Zahvalan sam ljudima iz reprezentacije i selektoru Adinu Mulaosmanoviću, koji mi je dao šansu”, kaže Mešić.

Malo je danas u u svim omladinskim selekcijama napadača predispozicija kakve posjeduje Mešić. U Luzernu igra za starije godište i najbolji je strijelac svog tima. Do poziva iz NSBiH bio je na radaru švicarskih selektora.

“Imam ovdje odlične uslove, ekipa je odlična, trener i svi u klubu su super, kao i navijači, ali srce je izabralo BiH”, priznaje Zinedin. Ne čudi ljubav prema BiH. Roditelji su odigrali presudnu ulogu.

“Vodili su me, prije četiri, pet godina u St. Gallen na utakmicu između BiH i Španije. Kada sam vidio kako igraju naši, a posebno navijače BiH, poželio sam da i sam budem dio te priče. Dobio sam nove motive, i evo želja mi se ostvarila – igram za svoju Bosnu i Hercegovinu”, ponosno govori nadareni napadač.

Na kraju nam je otkrio svoje igračke idole:

“Edin Džeko, Zlatan Ibrahimović, Miralem Pjanić. To su majstori. Sada mi je želja da jednog dana zaigram za A tim Bosne i Hercegovine”, poručio je Zinedin Mešić, najveći kapitalac u omladinskoj školi Luzerna.

Krajem osamdesetih glavna zvijezda Lucerna bio je Semir Tuce. I danas ga pamte navijači. Baš kao i mostarski “Rođeni”. Hoće li Mešić biti nova zvijezda Luzerna vrijeme će brzo pokazati.

H. M.

PODIJELI