PODIJELI

Prije dvadesetak godina bio je zvijezda HNL-e. Ranih devedesetih godina bio je najveća bh.terena. iz rodnih koliba, preko Bosanskog Broda, dospio je, kao najveći talenat u Želju. U to vrijeme Polet iz B. Broda imao najbolju navalu, koju su činila braća Edin i Zemir Mujčin, zatim Armin Mašić i Veldin Karić. Tim je to koji je sustavno gradio neumorni trener Miroslav Buljan.

Od svih nabrojanih i danas je na sceni jedino Karić. Na Grbavicu ga je doveo Nenad Starovlah, tvorac najperspektivnije omladinske ekipe u BiH. Možda i jugoslovenske lige.

Vjerovali ili ne Karić je i danas “napast” za suparničke odbrane i golmane. Premda je duboko u petoj deceniji života Karić “zabija” kao u najboljim godinama.

Glavna je zvijezda Varteksa. Lidera hrvatskog četveroligaša, koji je, gotovo je sigurno golovima, predratnog napadača Želje, izboriti plasman u viši rang.

Nakon dvanaest kola Varteks je s deset pobjeda i dva remija uvjerljivo na liderskoj poziciji. Karić je u posljednjem kolu postigao oba gola za svoj tim. Jedan “preslikan” s vječitog derbija, kakav je za Sarajevo postigao Mersudin Ahmetović.

“Dok me ide igrat ću”- kaže za Sportske.ba Veldin Karić.

Došao je pomoći autoritetom, a onda su apetiti porasli.

“Ulazimo u viši rang. Bit će to prava fešta. Pozivam i vas da se uvjerite da nisam za “staro gvožđe”.

Zna za ishod bh.derbija.

“Žao mi što je izgubio moj Željo. Znam kako poraz boli od susjeda i najvećeg rivala”.

 

Dugo se kani doći na Grbavicu…

“Planirao sam doći, ali nakon transfera u Varteks promijenio sam planove. Bit će prilike na proljeće”, izjavio je za Sportske.ba Veldin Karić.

Kako igra nema sumnje da bi Karić i danas bio pojačanje ovoj uspavanoj ekipi Želje. Polet, Marsonija, Varteks, Torino, Lugano. Dinamo, klubovi su čiji je dres nosio Karić. Iz njegove generacije s Grbavice vrijedi pomenuti još nekoliko klasnih igrača, poput Željka Pavlovića, Admira Adžema, Jasmina Hurića, Adnana Pehlivanovića, Marija Stanića, Marija Dodika, Elvira Baljića, Mije Katića i drugi… Neki su izgradili respektabilne karijere, a pojedini iz raznoraznih razloga nisu pokazali koliko su trebali. Karić svojim igrama podsjeća na zlatno doba bh.nogometa na Nešu Starovlaha, neumornog tragača za talentima.

(R.S./Sportske.ba)

PODIJELI