PODIJELI

Mladi iz BiH u sve većem broju priželjkuju odlazak u Evropu ili na druge kontinente. U potrazi za boljim životom. Da bi, daleko od rodne grude, ostvarili svoj san.

U Americi hiljadama kilometara daleko dvojica dječaka sa svojim roditeljima sanjaju “bosanski san”.

Arnel i Selmir, rođeni 2003. godine imaju sve što im treba. Školuju se u prestižnim školama, treniraju, igraju u najboljim akademijama, ali srce kuca za BiH. Sanel Miščić, otac petnaestogodišnjih blizanaca, porijeklom iz Bijeljine, ponosan je na svoje sinove.

Dječaci su počeli igrati fudbal od svoje treće godine. Ubrzo su pokazali svoj talenat tako da su imali ponude da se pridruže MLS akademijama, kao sto su New England revolution, Orlando City, Atlanta United I Philadelphia Union.

“Odlučili smo se za Philadelphia Union pošto ta akademija posjeduje i svoju školu u sklopu trening centra. Tako da je i akademski veoma dobar klub. U fudbalu nikada se ne zna, stoga je bitno da djeca i dobro uče”, kaže Sanel otac blizanaca i talentiranih nogometaša.

Ponosnim ga čini što su odlični učenici.

“Treniraju dva puta dnevno i pohađaju školu. Njihov dan počne ujutro pa sve do sedam navečer, tako da nemaju vremena ni zašto drugo osim škole i fudbala. Njima uopšte nije teško, jer jako puno vole fudbal i navikli su na taj tempo”- naglašava otac.

Arnel igra na pozicijama lijevog ili desnog beka . Ujedno je i kapiten tima. Treneri u superlativima govore o braći. Arnela krasi brzina i borbenost. Jednako dobro igra i lijevom i desnom nogom, tako da je primjer u svom timu.

Arnel očekuje uskoro poziv od američke reprezentacije, a silno bi volio i da neko iz BiH saveza obratiti pažnju i ukaže mu priliku da pokaže svoje kvalitete i da dokaže da može igrati za nacionalnu selekciju BiH. Sanja i priželjkuje debi za BiH.

Selmir igra u klubu na poziciji krilnog napadača. Može da igra i na lijevoj i na desnoj strani, pošto je spretan u igri s obje noge. Trenutno je najbolji strijelac u MLS ligi u kategoriji U15.

Selmir nastupa za U 16 američku reprezantaciju na poziciji ofanzivnog veznog igrača.

“Trenutno se sprema sa reprezentacijom za turnir koji će biti od 16.aprila-2.maja u Italiji. Turnir se zove “Torneo Delle Nazioni”. Amerika je u grupi sa Italijom, Libijom i Hrvatskom”- najavljuje Sanel.

Prva utakmica je protiv Italije 24.aprila u mjestu Gradisca d'Isozno. Na turniru učestvuju mnoge reprezentacije kao što su: Engleska, Portugal, Slovenija, Rusija, Norveška, Rumunija, Japan i druge zemlje.

Prošle godine Amerika je osvojila prvo mjesto pobijedivši Englesku u finalu 2:1.

Arnel i Selmir uživaju gledati starije “Zmajeve”. Svaki put drže ruku na srcu kad se intonira himna BiH. Nadaju se da će i oni tako jednog dana doživjeti na terenu. Uzor im je Haris Medunjanin, pošto on igra u prvom timu u istom klubu, pa ga lično i poznaju. Sretni su kada posjećuju Brčko i Bijeljinu zavičaj svojih roditelja.

Sve brojnijim talentima u Americi naizgled nemogući put ka reprezentaciji trasirao je Vedo Ibišević. Potom su pozive iz NSBiH dobili Rijad Kobiljar, Dževad Hamzić, Elvir Ibišević… Nogometni kampovi, koje organizira Murat Alibašić sa svojim saradnicima, kao nedavno u Las Vegasu i Minhenu, te predstojeći u Čikagu, “najprohodniji ” je put mališanima u Americi do ostvarenja bosanskog sna.

Braća Arnel i Selmir Miščić, Dževad Hamzić, Semir Jahić, Amel Šehić, Elvir Ibišević potencijalni su “Zmajevi”.

(S.R./Sportske.ba)