PODIJELI

Bh.reprezentacija nema brige na golmanskoj poziciji. Barem narednih desetak godina. Standardnog Asmira Begovića uspješno je zamijenio Ibrahim Šehić. Koji je svoje kvalitete potvrdio u prijateljskim i utakmicama Lige nacija. Uz Edina Džeku bio je naš najbolji igrač.

Pored Šehića tu su još Vedran Kjosevski i Kenan Pirić, dva izuzetno talentirana golmana. Pirić je prošao sve selekcije, a ima osvojenih (Kirin kup u Japanu, titula sa Zrinjskim) klupskih i reprezentativnih trofeja.

Tu se ne završava lista nadarenih “jedinica”. Kanurić, omladinski reprezentativac BiH, Austriju je zamijenio Engleskom. Pod “nadzorom” je Asmira Begovića i Nedžada Mehdića, koji ga prati već nekoliko godina. Svi u njemu vide zamjenu za Begovića.

Još jedan Bosanac želi u Englesku. Indir Duna, ima osamnaest godina. U “registru” je NSBiH, kao veliki golmanski potencijal.

Indir se predstavio bh.javnosti.

“Rođen sam 02.10.2000.godine.Počeo sam u Chemie Linz da igram, pa sam prešao u St.Florian, potom nastavio u u Lasku i onda sam igrao četiri godine u Akademiji Linz. Iz Akademije Linz otišao sam u Fc Juniors OÖ, koji igraju u Ertse Liga. Ukratko, to je moj dosadašnji put”, kaže za “Sportske” super talentirani Duna.

Korijene vuče iz BiH.

“Otac mi je iz Banjaluke, a majka iz Bugojna. Ja sam svim srcem u Bosni”.

Pozivan je na reprezentativno okupljanje, ali ga je škola spriječila da dođe. Sada se posvetio samo nogometu. Ne krije svoje ambicije.

“Želim biti najbolji u svom klubu. Moja je želja i da branim za reprezentaciju. Bit ću iskren, sanjam da igram za BiH i da branim u Engleskoj. Uz rad ništa nije nemoguće”.

Zna da nije savršen i da je pred njim puno rada, iskušenja, krvi i znoja.

“Radom se može sve postići. Evo i naš Ibrahim Šehić to je potvrdio. Sjajan je golman. Jak u svemu, na liniji, na centaršutevima, daje stabilnost odbrani. Kompletan golman”.

I Indir nerado otkriva svoje kvalitete.

“Treneri koji rade samnom kažu da sam dobar u igri jedan na jedan. Da “čitam” napadače. Dobro pratim igru izvan svog prostora i reagujem kao “treći bek”. Ipak, ispred mene je puno rada. Ja sam odlučio da uspijem, da postanem najbolji i znam da je rad jedini put koji me vodi u reprezentaciju i veliki klub”- kaže perspektivni golman Indir Duna.

(S.R./Sportske.ba)

PODIJELI