PODIJELI

Švicarski nogomet posljednjih je godina u ekspanziji. Što potvrđuju kontinuirani nastupi na evropskim i svjetskim prvenstvima. Vladimir Petković, bh.stručnjak, najzaslužniji je što su Švicarci postali ozbiljna nogometna nacija u Evropi.

Ivan Rakitić, samo je jedan od desetine vrhunskih igrača, koji su “regrutirani” kroz mlađe selekcije. Koje redovito igraju u završnicama na evropskim i svjetskim prvenstvima. Nerijetko i pobjeđuju.

Švicarci ne žele da im se ponovi neki novi Rakitić, koji svoju igračku klasu dokazuje u dresu Hrvatske i Barcelone.

Najtalentovaniji mlađi igrači u švicarskim klubovima u fokusu su struke u federalnom savezu. Pogotovo oni koji imaju “putovnice” i drugih država. Elvir Muminović jedan je od njih. Na prečac je došao u kadetsku reprezentaciju i izborio mjesto na desnom boku. Na svim kampovima, ovaj talentirani defanzivac porijeklom s brčanskog kraja, briljirao je i njegovo se ime podvlačilo posebnom bojom. Sakib Malkočević nije imao dvojbe. Dobio je desnog bočnog kakvih je malo na sceni.

Muminović je član tima U21 Siona. Premda je pripreme prošao s prvom ekipom struka je procijenila da mu je najbolje igrati za mladi tim Siona.

-Zadovoljan sam tretmanom. Igrao sam sve utakmice za U 21. To mi je dragocjeno iskustvo. Sada sve ovisi o meni- kaže Elvir.

Premda je bilo glasina da bi mogao završiti na Otoku, u Bundesligi ili Italiji, gdje ga zastupa prestizna menadžerska agencija, Muminović namjerava ovu sezonu odraditi u Sionu.

Sada je na slatkim mukama.

“Dobio sam poziv U18 reprezentacije Švicarske. Sve moje je vezano za BiH”, naglašava Elvir.

U NSBiH su, kao i uvjek zatečeni. Pospani. Reagiraju kad bude kasno. Možda su je za to “kriva” smjena stručnog štaba omladinske reprezentacije. Slaven Musa i Vedin Musić preuzeli su reprezentaciju od Tonija Karačića. Svjesni da igrača poput Muminovića i nema previše. Švicarci to najbolje znaju. Zato čine sve da im se više ne dešavaju novi rakitići, hajrovići i drugi, koje su oni afirmirali, potom druge reprezentacije prisvojile.

(R.S./Sportske.ba)

PODIJELI