PODIJELI

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u petak je potvrdio presudu protiv nekadašnjeg glavnog sekretara Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Jeromea Valckea (na fotografiji uz Seppa Blattera), kojemu je izrečena desetogodišnja zabrana djelovanja u fudbalu uz novčanu kaznu od 100.000 švicarskih franaka.

FIFA-in Odbor za etiku je Valckeu originalno izrekao 12-godišnju suspenziju zbog koruptivnih radnji vezanih u za prodaje ulaznica i televizijskih prava za svjetska fudbalska prvenstva. Valcke se na tu odluku žalio, a FIFA-ina Komisija za žalbe smanjila mu je kaznu na 10 godina. No, Valcke je iskoristio mogućnost žalbe na tu odluku i svoj slučaj prezentirao pred Sudom za sportsku arbitražu.

No, CAS je odbacio Valckeovu žalbu argumentirajući svoju odluku riječima da je Valcke za svoje prijestupe, zbog njihove težine, potpuno primjereno kažnjen.

Valcke je prije dolaska na mjesto glavnog tajnika FIFA-e 2007. godine, radio u marketingu krovne nogometne organizacije, a s te pozicije je otišao tako što je dobio otkaz.

PODIJELI