PODIJELI

Karate je u poslijeratnom periodu donio dosta upjeha BiH na Međunarodnoj sceni. Kako u konkurenciji djevojaka tako i u konkurenciji muškaraca.

I danas je karate jedan od najmasovnijih sportova u BiH. Dosta mladih se odlučuje da sportski put pravi upravo kroz karate, koji će od 2020. godine biti i olimpijski sport.

Mladoj Hercegovki Aiši Čerkez, karate je velika ljubav. Rođena je 1995. godine. Trenira u KK Blagaj, gdje obavlja i funkciju pomoćnog trenera.

“Karate treniram od ranog djetinjstva. I ako većina ljudi smatra da je karate muški sport to nije istina. On me nauči da podnesem svoje pobjede i poraze na najbolji način. Naučio me da nema odustanja. Sa karateom sam proputovala puno, učestovala na različitim takmičenjima i osvojala različite medalje”, rekla je Čerkez za Sportske.ba, a zatim nastavila:

“Majstor sam karatea 2 DAN. I već petu godina kantonalni sudija. Apsolvent sam na Fakultetu Prirodnoslovnom-matematičkom i odgojni znanosti, smijer Fizika i Hemija. Pomoćni trener u Karate Klub Blagaj koji je jako uspješan. Cilj mi je da u skorijoj budućnosti položim za državnog sudca i da u narednim godinama položim za 3. DAN. Naravno uz to da naši takmičaru u klubu budu što uspješniji kako na državnim tako i na većini takmičenjima. Karate u BiH ide odličnim putem, imamo odlične takmičare i sudije. Koji zablistaju na najevećoj Europskoj sceni. Nadam se da će nasa zemlja imati predstavnika na Olimpijskim igrama u Japanu 2020 u karateu. Da će boje jedine nam države sijati najjače.”

Čerkez je za kraj imala i poruku za sve mlade koji se bave sportom.

“Nikad ne odustajte od svojih ciljeva, koliko god da je teško nemojte se predati. Ukus slave je najslađi.”

(Haris Zilić/Sportske.ba)

PODIJELI