PODIJELI

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur nastup na ovogodišnjem Roland Garrosu, koji još traje, okončao je u trećem kolu porazom od drugog nosioca turnira a trećeg tenisera svijeta Alexandra Zvereva.

– Što se tiče dosadašnje sezone bilo je uspona i padova, što je logično u svakoj sezoni jer je i najboljima teško da budu konstantni. Početak sezone bio je prilično dobar, sve do turnira u Marseilleu, kada sam se razbolio, pa sam dva turnira igrao pod visokom temperaturom. U Indian Wells i Miami sam došao potpuno nespreman, što je rezultiralo porazima odmah na početku. Ipak, kada sam fizički došao na svoje bilo je teško uhvatiti pravi ritam, a činjenica da sam u prvom kolu bio slobodan, bila je donekle otežavajuća – rekao je Džumhur na početku svog obraćanja novinarima, a potom nastavio:

– Nakon dobrog nastupa u Madridu, nisam imao sreće u žrijebu. S Del Potrom sam igrao u Madridu, Nadalom u Rimu i Zverevom na Roland Garrosu. Moram reći da sam zadovoljan nastupom na Roland Garrosu jer sam ušao među 32 najbolja tenisera. U meču sa Zverevom sam pokazao da mogu da igram s najboljim igračima, i to na najvećim turnirima. Mislim da je Zverev uz Nadala trenutno u najboljoj formi, iako često mislim da tu meč loptu protiv njega njemačkog tenisera.

U meču na French Openu Džumhur je imao “blizak susret” sa sakupljačem loptica.

– On je bio manji pa je izvukao deblji kraj. Mislim da je doživio šok jer se sve desilo pred 15.000 ljudi. Imam ideju da kontaktiram Roland Garros jer bih želio ostati u kontaktu sa tim dječakom – otkrio je Džumhur.

Džumhur nakon Sarajeva putuje u Beograd, a potom slijede London, Antalija i Wimbledon, a zatim Umag, Hamburg, Cincinnati i Montreal.

Na tri od četiri Grand Slam turnira, najbolji bh. teniser uspio se plasirati u treći krug. Jedini GS u kojem nije “dobacio” do trećeg kola je sljedeći veliki turnir, Wimbledon.

– Ovo je prva godina u kojoj ću odigrati tri turnira na travi. Zadovoljan sam bio rezultatima, ali sam na turnirima prije Wimbledona pokazao da mogu igrati na travi, a dosta toga zavisi od žrijeba. Na travi nikad nije isto igrati sa Argentincem ili Špancem, ili recimo Karlovićem – naglasio je Džumhur, te dodao:

– Plasman u treće kolo Wimbledona za mene je dodatna inspiracija. Ovi veliki turniri su jako bitni jer oni ulaze u obavezno bodovanje bez obzira na rezultate koje ste napravili na nekim drugim, slabijim turnirima. Zbog toga je posebno bitno da igram dobro na Grand Slamovima i Master turnirima.

U posljednja dva susreta s Rafaelom Nadalom Džumhur baš i nije mogao parirati trenutno najboljem teniseru na svijetu.

– Ima nekoliko stvari koje vežu mene i Nadala, pogotovo nakon meča u Miamiju koji mi je predao. Prošlo je mnogo vremena nakon toga, a on se nije pozdravljao kako treba, tek nakon pobjeda protiv mene, pogotovo poslije Australian Opena imamo je neku komunikaciju. Ipak, osjetim da je motivisan protiv mene. U Rimu i nisam odigrao tako loše iako sam poražen sa 6:1 i 6:0. Španac je daleko najbolji igrač na zemlji koji sa svojim stilom igre meni najmanje odgovara – naglasio je Džumhur.

O saradnji s novi trenerom, koja je počela na startu ove sezone, Džumhur je rekao:

– Zadovoljan sam saradnjom, iako je bilo određenih problema. Rezultati su mogli biti bolji, ali moja igra je bolja. Jako je bitno da vjerujem treneru, a evo i rezultati ponovo dolaze. Radili smo na nekim stvarima kako bih unaprijedio igru. Ne želim da ostanem tu gdje jesam, već želim da napredujem. Ne želim sebi previše stvarati pritisak zbog rezultata.

Davis Cup reprezentaciju BiH u septembru ove godine očekuje historijski nastup protiv Japana u borbi za plasman u Svjetsku grupu Davis Cupa.

– Žrijeb je težak, ali nije Japan nepobjediva reprezentaciija. Ako budemo u dobroj formi mislim da možemo da se nosimo sa njima. Moj raspored je nevjerovatan, jer se nakon US Opena vraćam u Evropu, a potom letimo za Japan nakon čega se ja vraćam u St. Petersburg, nakon čega slijede tri turnira u Kini. Mislim da će biti težak meč, ali vjerujem da ćemo biti odmorni i da možemo napraviti taj ogroman rezultat – istakao je Džumhur, koji je danas produžio dugogodišnju saradnju s BH Telecomom.

PODIJELI