PODIJELI

Piše: Mladen Bošnjak

Stariji čitatelji će se sjetiti SP-a u Njemačkoj 1974. i egzotične pojave reprezentacije Zaira koju je s klupe vodio legendarni Blagoje Vidinić. Momčad je na terenu predvodio prpošni Etepe Kakoko, a pričalo se mjesecima da je Zair podnio zahtjev FIFA-i da njegovi igrači nastupaju – bosi! Jugoslavija ih je, vrlo lagano, pobijedila s 9:0.

Govorilo se tada kako će afričke reprezentacije napredovati, kako će nogomet na „crnom kontinentu“ dostići europsku razinu, kako će ta silna energija jednog dana eksplodirati na travnjaku. Sjetio sam se svega toga upravo ovih dana, upravo kad je odsviran kraj utakmice Senegal – Kolumbija.

Žao mi, nekako, što su svih pet afričkih reprezentacija napustile Rusiju već nakon natjecanja po skupinama, nakon čuvenog „prvog kruga“. Ostaje dojam da su igrale dobar nogomet, da su koliko-toliko „posložene“, ali u nokaut fazu niti jedna afro selekcija nije prošla. Nigerija je možda mogla proći u dalje natjecanje da je malo iskusnija, malo discipliniranija, ili malo lukavija reprezentacija. Bez obzira što bi njen prolazak uvjetovao nesvakidašnju senzaciju ispadanja Argentine koja, ruku na srce, prolaz nije niti zaslužila.

Senegal će ostati upisan kao prvi „srećković“ koji ispada po kriteriju play off-a, zbog većeg broja žutih kartona od selekcije Japana. Taj nesvakidašnji način ispadanja sa Svjetskog nogometnog prvenstva izuzetno je teško pao igračima i vodstvu Senegala koji su u Rusiji ostavili više nego dobar dojam. Afrički nogomet je uistinu napredovao, pojedinačno igrači blistaju u europskim klubovima, europski treneri su napravili dobar posao, ali „silna energija“ još nije eksplodirala, još su predstavnici „crnog kontinenta“ pomalo naivni, još predstavljaju četvrtu ili, u najboljem slučaju, treću skupinu svjetskog nogometa.

Za svaki rezultatski uspjeh afričke reprezentacije će morati dobro poderati koljena, njih neće, ni u kojem slučaju „vile pronosati“ kao, recimo, Argentinu. Valjda ćemo dočekati trenutak kada će prolazak neke afričke reprezentacije u „daljnje natjecanje“ postati pravilo, a ne puki slučaj ili izuzetak kao što je bio slučaj na dosadašnjim svjetskim nogometnim smotrama.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Sportske.ba.

PODIJELI