PODIJELI
FOTO: A.Ž./Sportske.ba

Piše: Haris Zilić

Benjamin Burić je među najboljim golmanima Evrope, to je sada sigurno.

Svoj kvalitet popularni Benko je dokazao i ove sedmice u dvije veoma značajne utakmice za rukometnu reprezentaciju BiH. Prvo je u St Gallenu 17 puta skinuo lopte Švicarcima, da bi sinoć istog protivnika izludio u Mejdanu sa 20 odbrana.

Sjajne partije našeg golmana i proteklih sezona, lansirale su ga u Bundesligu u dres Wetzlara, a od narednog ljeta je u Flensburgu. Potpisati ugovor sa jednim od najpoznatijih i najvećih rukometnih klubova, možete samo ako posjedujete čisti kvalitet, a naš Bura upravo to ima.

Od SP u Kataru 2015. u protekle tri godine teško se na prste ruke mogu nabrojati Burićevi “kiksevi”. Teško se i sjetit utakmice kad je imao manje od deset odbrana na jednom meču.

Čita krila, izluđuje bekove, poništava sedmerce…, to je jednostavno Benjamin Burić. Sinoćnja fanatstična predstava u Mejdanu bila je samo potvrda da je među najboljim u Evropi.

Prije 27-godišnjeg Maglajlije, u dresu reprezentacije BiH samo je Enid Tahirović na jednom meču skupio približan broj odbrana, a to je bilo u Konjicu protiv Turske, kada je naš legendarni golman imao 18 odbrana.

Pred Burićem je i vrijeme, a znamo kako i koliko golmani traju u rukometu. Od Maglaja do Flesnburga, stasao je u jednog od najboljih. Bit će veliki plus za Flensburg, a već je lider u odbrani naše reprezentacije, s kojom će nadamo se, skupiti još vellikih takmičenja i na takvim smotrama također dokazati zašto je jedan od najboljih na Starih kontinentu, a bez dileme to jeste.

PODIJELI