PODIJELI

Sarajevo će od 9. do 16. februara biti domaćin EYOF-a. Naš glavni grad će ponovo biti centar zimskih sportova nakon 1984. godine.

Najbolji mladi sportisti u raznim zimskim sportovima borit će se za medalje, a jedna od onih koja će braniti boje BiH je i 15-godišnje čudo od djeovjčice, Sarajka Asja Klačar koja sa nepunih 16 godina postiže sjajne rezultate u snowboardu disciplinama “big air” i slopestyle” koje su najzahtjevnije.

“Imam 15 godina. Član sam kluba Freestyle i reprezentacije BiH. Snowboard je bio senzacija koju su svi željeli probati. Tako smo se sestra Adna i ja odlučile za to i evo tu sam gdje jesam”, govori na početku razgovora Sportske.ba, ova mlada Sarajka koja je gostovala i u emisiji “Sportske ba na ASK” u saradnji portaal Sportske.ba i radija ASK FM Ilidža.

“Predstavljati BiH na EYOF-u je velika čast. Nemam uslove kao kolege iz ostalih zemalja, ali dat ću sve od sebe da BiH predstavim u najboljem svjetlu. Naše kolege iz ostalih zemalja su po 11 mjeseci na snijegu, mi ako nemamo uslove na Bjelašnici idemo u Austriju na glečere, ali to je sve skupo.”

Hrabrost, adreanlin, želja i volja lansirale su je na 56. mjesto svjetske liste u najzahtjevnijoj disciplini.

“Dvije najzahtjevnije discipline u snoawboardu su “big air” i slopestyle”. Big Air je samo skok, a slopestyle i skok i sprave. Ja ću dati sve od sebe da odem na ZOI 2022. godine u Peking. Trenutno sam 56. na listi. Očekuje nas Evropski kup i nekoliko utrka i nadam se plasmanu u TOP 50.”

Asja je za kraj rekla ko je njen uzor i šta je bitno za jednog uspješnog takmičara u snowaboardu.

“Moj uzor je Anna Gasser vodeća na svjetskoj listi, a u snowboardu su jake bitne suhe pripreme. Da se proed svega mi i dodatno pripremamo, kako ne bi bilo povreda.”

Bosna i Hercegovina ima još jedno sportsko čudo i nadamo se da će ova djevojčica u budućnosti imati podršku većine, kako bi nas možda već u Pekingu 2022 godina obradovala sjajnim rezultatom, tada kao 19-godišnjakinja.

(Haris Zilić/Sportske.ba)

PODIJELI