PODIJELI

Na ovim prostorima bilo je dosta braće nogometaša. Najpoznatiji su braća Safet i Sead Sušić. Zapažen trag na “Yu” sceni ostavili su braća Fazlagić, zatim Boban i Dragan Božović. Prije rata u Veležu su u različitim generacijama igrali Salem i Vaha Halilhodžić, pa Džemal i Mili Hadžiabdić. U Sarajevu su nakon rata igrali braća Amar i Nidal Ferhatović. Najviše braće je u Zenici, Adi, Eldin, Tarik i Hanan….

Ima ih još koji su prije i nakon rata igrali, kao što danas su dosta uspjeha igraju braća Ognjen i Stojan Vranješ, ali i oni pred kojim je budućnost kao što su braća Ćivić, Eldar i Muharem.

Sestara i dama u kopačkama ima i u ženskom nogometu. Envera i Melisa Hasanbegović. Iz Srebrenika su skrenule pažnju, pa ih put razdvojio, a reprezentacija spojila.

Melisa igrala u Švedskoj, gdje je otišla zahvaljujući Reufu Jahiću “prezidentu”, dok je mlađa Envera golman SFK 2000. Obje su uzdanice reprezentacije BiH. Premda su relativno dugo na bh.sceni, sestre Hasanbegović su još mlade. Melisa (23)godinu dana je starija od golmanice Envere.

Zahvalne su selektorici Samiri Hurem za podršku i fudbalski razvoj, kao i svim dosadašnjim trenerima, od Srebrenika do Švedske i Norveške, gdje sada igra Melisa.

Prošle su sve mlađe državne selekcije. Envera, premda u punoj snazi, ima želju ubuduće raditi s mladim golmanima u reprezentaciji. Sestre Hasanbegović odlikuju super profesionalnost, vrlo su ambiciozne, krase ih osobine lidera. Plijene i lijepim ponašanjem, što se podrazumjeva kada vam je “šefica” Samira Hurem, najtrofejniji trener u ovom dijelu Evrope.

Sestre Hasanbegović, kao i sve u reprezentaciji imaju samo riječi hvale za Esu Ibrahimovića, trenera specijalistu za rad s “jedinicama”. Eso, golman nekadašnje čuvene Željine prve šampionske generacije, odškolovao je desetak reprezentativnih vrhunskih golmana. Ibrahim Šehić, standardni reprezentativac najpoznatiji je njegov brend, a Eso je uveliko zaslužan ga afirmaciju i karijere Adnana Guše, Kenana Hasagića, Mire Kružika i Vedrana Kjosevskog.

(R.S./Sportske.ba)

PODIJELI