PODIJELI

Rukometni radnici iz FBiH podržali su inicijativu predstavnika RS RS pa će se već sutra sastati i pokušati da se dogovore o pravcu djelovanja koji bi što prije izvukao rukomet “iz kanala”, piše Glas Srpske.

Niko se ne zavarava da će sastanak u odmaralištu Rostovo između Bugojna i Travnika ponuditi rješenje za nagomilane probleme koji su doveli do toga da suspenzija EHF-a visi nad glavom klubovima i reprezentaciji. To ni pravno nije moguće, jer novi čelnici RS RS još iščekuju pravosnažnu odluku suda da su legalno izabrani na funkcije. Međutim, sastanak i razgovor su svakako dobar znak i čini se jedini ispravan put koji je preostao ovom sportu. Član komisije za rješavanje krize ispred RS RS Vojislav Rađa kaže da su kolegama iz FBiH poslali prijedlog dnevnog reda.

– Prva tačka je sagledavanje trenutne situacije u RS BiH i razgovor o mogućim pravnim rješenjima za njegovu registraciju. Pored ove tačke, vrlo važna je i stvaranje uslova za nastupe svih reprezentativnih selekcija, kao i takmičenja klubova pod okriljem RS BiH, a tu su i način registrovanja i licenciranja igrača… – rekao je Rađa.

Vremena za djelovanje je vrlo malo, jer je EHF najavio suspenziju 20. avgusta ukoliko stvari ne budu pokrenute sa mrtve tačke. Naravno, u svega desetak dana nemoguće je riješiti sve probleme koji su se gomilali godinama, ali je za izbjegavanje suspenzije ključno pokretanje sa mrtve tačke i najava pronalaska rješenja.

Apsolutno svi želimo da stvari krenu nabolje. Niko od nas nema pravo da učini da klubovi i reprezentacija budu taoci bilo koga. Nadam se da ćemo definisati moguće rješenje. Kada to uradimo, potrebno je da još jednom sjednemo za sto sa predstavnicima svih relevantnih institucija, ministarstava i Olimpijskog komiteta, jer sami nećemo moći mnogo. Neću da kažem da ljudi iz RS BiH koji su nedavno podnijeli ostavke to nisu radili. Našli su se u labirintu zakonskih peripetija iz kojeg nisu izašli i sve nas je to koštalo – rekao je član Upravnog odbora RS FBiH Zdenko Alpeza ograđujući se izjavom da je sutrašnji razgovor ipak neformalnog karaktera s obzirom na specifičnu situaciju u RS RS.

PODIJELI