PODIJELI

Povodom dešavanja sa sjednice Upravog odbora Rukometnog saveza BiH održane u toku jučerašnjeg dana, a koju su predstavnici Udruženja premijerligaša napustili zbog neusvjanja njihovog prijedloga da se takmičenje nastavi pod njihovim okvirom, isti su se oglasili putem zvaničnjog saopštenja.

Saopštenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena.

“Povodom sjednice Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, održane u subotu 10. februara 2018. godine, koju su predstavnici klubova Premijer lige BiH napustili nakon nemogućnosti usaglašavanja stavova sa članovima UO, u cilju istinitog i objektivnog informisanja, želimo upoznati javnost o stvarima koje su se dešavale na ovoj sjednici.

Naime, mi smo na Ilidžu došli u najboljoj namjeri, ali nismo naišli na razumijevanje članova UO RS BiH, koji su nas, da li nesvjesni situacije u bh. rukometu ili je ne poznaju dovoljno, dočekali neprijateljski raspoloženi.

Iako su nam prihvatili da se naši zahtjevi razmatraju prije planiranog dnevnog reda i da prisustvujemo sjednici UO dok se te tačke razmatraju, svjesni smo da nisu razumjeli našu namjeru da i mi učestvujemo u popravljanju stanja ili, bolje reći, spašavanju onoga što je od bh. rukometa ostalo.

Napominjeno da nismo došli na sjednicu UO da gasimo Savez, nego da zajednički pokušamo naći rješenje da Savez počne funkcionisati na normalan način. Međutim, pojedini članovi UO rekli su “nema šanse da će dobiti ID broj” i da će “premjestiti Savez van Sarajeva”.

Ne razumijemo zašto i klubovi ne bi odlučilvali o tome. Ne možemo da vjerujemo da nas doživljavaju kao grupu buntovnika, a ne kao ljude koji vode klubove.

Oba naša zahtjeva su odbijena (1. Zahtjev da se takmičenje igra u organizaciji sa klubovima i komesarom, sa posebnim akcentom na Kup takmičenje u kojem ima puno propusta i neregularnosti; 2. Zahtjev za organizovanjem Vanredne skupštine RS BiH), a mi smo odlučili da ćemo održati sastanak u toku sedmice i na isti pozvati komesara Premijer lige i predsjednika RS BiH.

Razlog je jednostavan, a to je da vidimo šta će se desiti u narednom periodu i da li će ovo uticati na klubove. Vidjećemo šta će nam odgovoriti. Ako ovo stanje bude uticalo na stanje u klubovima, ići ćemo po lokalnim organizacijama i sakupiti potpise za Vanrednu skupštinu.

Ne pada nam na pamet da ulazimo u konflikt i da na taj način otvorimo prostor za to da klubovi budu optuženi za stvari koje bi se mogle desiti u budućnosti. Tu, prvenstveno, mislimo na reprezentaciju i ID broj. Mi nismo neprijatelji bh. rukometa, već oni koji ga, svojim djelovanjem, drže u životu”, stoji u dopisu Udruženja rukometnih premijerligaša BiH.