PODIJELI

Amerika postaje nogometni “El Dorado” za bh.selektore. Vedad Ibišević je bh.javnosti i selektorima skrenuo pažnju na brojne talente širom Amerike. Nije se dugo čekalo na nove “Zmajeve”.
Rijad Kobiljar, kojeg je NSBiH preporučio Murat Alibašić, potvrdio je svoje igračko umijeće u Zrinjskom i GOŠK-u. Bio je zapažen u Olimpiku, dok na Koševu nisu vidjeli ono što su “skenirali” u ljubljanskoj Olimpiji, čiji je Kobiljar odnedavno član.

Bljesnuo je i “novi” Ibišević. No, nadareni Elvir mora još puno raditi da bi jednog dana dostigao nivo svog poznatijeg prezimenjaka.

Dževad Hamzić je na dobrom putu da se stavi pod zastavu BiH. Nadareni devetnaestogodišnji defanzivac trenutno je član Lindenwoda, ekipe na prestižnom američkom koledžu, gdje igraju najtalentovaniji.

– Dobio sam dobar ugovor, ali mi je želja igrati u Evropi- naglašava Hamzić svoje sportske ambicije.

U Americi na koledžu ima sve. Osiguranu zavidnu stipendiju za studiranje, dobar status u ekipi, djevojka, braća i roditelji su uz njega, ali on ima poseban motiv.

– Zanima me nastup s najdražim grbom. U reprezentaciji BiH. To je moj najveći motiv- priznaje talentirani “Hamza” ili “Džeki” kako ga od milja zovu saigrači i prijatelji u Americi.

Hamzić je već bio na reprezentativnom okupljanju.

– Bio sam u omladinskoj reprezentaciji BiH kod Toni Karačića. Nosim najljepše uspomene iz Zenice- prisjeća se Hamzić.

Dževad, koji vuče korijene iz Sapne, bio je na radaru jednog slavnog kluba.

– Prošlo ljeto sam dobio poziv da igram kao gost u Novigradu u ekipi najvećih talenata, koji su igrali protiv Mančester Sitija. Dobro sam se nosio s mladim napadačima Mančestera…

Kao i svi ostali i Hamzić je bio na “radaru” Mančesterovih trenera, koji su snimali svaki pokret i potez suparničkih juniora.

– Za mene je utakmica protiv najboljih juniora Mančestera veliko iskustvo. Na toj utakmici sam vidio razliku u pristupu, ali nisu ni oni nogometni vanzemaljci. Tada sam se uvjerio da u Evropi mogu nastaviti igračku karijeru- izjavio je Dževad Hamzić.

(R.S./Sportske.ba)

PODIJELI