PODIJELI

Italijanski motociklist Romano Fenati dobio je otkaz u ekipi Marinelli Snipers Team nakon incidenta kojeg je izazvao u nedjelju za vrijeme utrke svjetskog prvenstva u motociklizmu u klasi Moto2 na stazi u San Marinu.

Fenati je tokom utrke u bliskom kontaktu sa sunarodnjakom Stefanom Manzijem povukao njegovu kočnicu pri brzini od 217 kilometara na sat. Šokirani Manzi jedva je uspio kontrolirati motor i ostati na stazi.

Fenati je tokom utrke zaustavljen i diskvalificiran, a njegov nesportski, ali i iznimno opasan potez svi su osudili. Dio motociklista je zatražio i njegovu doživotnu suspenziju.

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) suspendirala je 22-godišnjeg Italijana na dvije utrke, no čelnici njegove ekipe uručili su mu otkaz, prenosi Hina.

“Ekipa Marinelli Snipers Team raskinula je ugovor s vozačem Romanom Fenatijem. Razlog tome je njegovo nesportsko, opasno i štetno ponašanje koje je narušilo i našu sliku. Žao nam je što je Fenati kao član naše ekipe ugrozio život drugom vozaču, za tako nešto nema opravdanja. Ekipa i naši sponzori se želimo svima ispričati,” poručili su čelnici ekipe.

Kada je shvatio što je učinio mladi Italijan se javno ispričao.

“Želim se ispričati cijelom sportskom svijetu. Sve ovo je noćna mora. Moj potez je bio glup i nisam se ponio kao pravi sportaš. Nisam smio na provokacije reagirati na takav način,” kazao je Fenati kojem ovo nije bio prvi incident u karijeri. Prije nekoliko godina potukao se s policajcem koji mu je ispisao kaznu za parkiranje, a prije nekoliko godina je izbačen iz Rossijeve akademije.

PODIJELI