PODIJELI

Izvršni odbor FIFA donio je definitivno odluku o formiranju novog takmičenja za klubove.

Od 2021. godine Svjetsko prvenstvo za klubove igrat će se u formatu od 24 kluba podijeljenih u osam grupa po tri tima, odlučeno je na sastanku u Miamiju.

Ukupno 25 glasova je bilo za ovaj prijedlog, a njih sedam protiv uključujući predsjednika UEFA Aleksandra Čeferina.

Svoje premijerno izdanje ovo takmičenje će imati od 17. juna do 4. jula 2021. godine, odnosno u terminu kada se do sada održavao Kup konfederacija.

Iz Evrope će nastupiti četiri posljednja pobjednika Lige prvaka i Lige Evrope, što znači da za sada zagarantovan nastup imaju Real Madrid i Atletico Madrid. Južna Amerika će imati šest predstavnika, Afrika, Azija i CONCACAF zona po tri, a Okeanija jednog,

Ukoliko je neka tim za četverogodišnji period više puta osvojila neko od kontinentalnih takmičenja umjesto njega će nastupiti naredni tim s najboljim koeficijentom kontinentalnih federacija.

Pobjednici osam grupa će izboriti plasman u četvrtfinale, a aztim slijede mečevi polufinala i finale. Eventualni raspored mečeva i domaćin turnira će biti određeni naknadno.

FIFA predviđa da će novo Svjetsko prvenstvo za klubove donijeti zaradu od skoro milijardu eura i već ima svog sponzora. Riječ je o japanskoj banci Softbank.

Udruženje evropskih klubova ECA je već ranije odbila ovu ideju te će biti zanimljivo vidjeti ko će nastupiti na ovom takmičenju i šta će se desiti u naredne dvije godine.

PODIJELI