PODIJELI

Zenički ponos – NK Čelik, u prvoligaškom razredu jugoslovenskog fudbala igrao je 17 sezona. Ako gledamo retrospektivno, najbolja generacija Čelika svih vremena bila bi sasvim sigurno ona iz zlatnih sedamdesetih godina prošlog vijeka.

To su godine koje su obilježile historiju zeničkog nogoloptanja. Istina, većih uspjeha nije bilo u Prvoj ligi Jugoslavije ( najveći doseg je 6. pozicija u sezoni 1973/74.), ali stoga u Srednjoevropskom kupu se došlo do dva uzastopna trofeja – 1971. i 1972. godine. I ptice na grani znaju čuvene sastave i legendarna imena: Buza, Hafizović, Preldžić, Gavran, Talić, Zukanović, Peleš, Ćerimagić…Zeničani su treba napomenuti imali uspjeha i kada se BiH osamostalila i sve tokom sredine devedesetih godina kada su bili prvaci i osvajači Kupa, ali tada se fudbal još nije igrao na cijelom prostoru države.

Rubrika “FOTO retrovizor“ u ovom serijalu pažnju posvećuje retro ulaznicama i izvještajima sa utakmica Čelika kroz razne periode i takmičenja ( prva, druga, treća liga SFRJ, te prva liga BiH).

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

PODIJELI