PODIJELI

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1974. reprezentacija Jugoslavije je u grupi VII podijelila prvo mjesto sa Španijom (isti broj bodova i ista gol-razlika), zbog čega je o putniku u Njemačku odlučivao baraž te dvije selekcije. Tadašnja pravila FIFA-e nalagala su novi meč, pa je sve stalo u 90 minuta borbe na neutralnom terenu. U dva kvalifikaciona međusobna meča sa “Crvenom furijom“, “Plavi“ su oba puta remizirali, 2:2 u Las Palmasu i 0:0 u Zagrebu.

Na stadionu u Frankfurtu 13. februara 1974. sudarile su se dvije fudbalske sile, dvije fudbalske filozofije, pred 63.000 gledalaca, a golom legendarnog centarhalfa sarajevskog Željezničara, Josipa – Škije Katalinskog, u 13-toj minuti, Jugoslavija je izborila plasman na Mundijal. Sve linije “Plavih” odlično su funkcionisale. Uprkos silnim naporima protivnika da izjednači, više od igre i prilika imala je Jugoslavija.

Katalinski je i poslije Frankfurta ostao isti, staru raju nije zaboravljao, za sebe je uvijek govorio da je “Ilidžanac, Željovac i Bosanac”. Karijeru je nastavio u francuskoj Nici. Nažalost, od 2011. Katalinski više nije sa nama, a iz rostera tadašnje reprezentacije Jugoslavije pokojni su još Miroslav Pavlović, te svi članovi selektorske komisije – Miljan Miljanić, Milan Ribar, Sulejman Rebac, Tomislav Ivić i Milovan Ćirić.

Datum, 13. februar 1974. i mjesto dešavanja, njemački grad Frankfurt, ostaće zlatnim slovima upisani u istoriju fudbala na ovim prostorima.

JUGOSLAVIJA – ŠPANIJA 1:0

JUGOSLAVIJA: Enver Marić (Velež), Ivan Buljan (Hajduk), Enver Hadžiabdić (Željezničar), Brane Oblak (Hajduk), Josip Katalinski (Željezničar), Vladislav Bogićević (Crvena zvezda), Ilija Petković (Troja, Francuska), Stanislav Karasi (Crvena zvezda), Ivica Šurjak (Hajduk), Jovan Aćimović (Crvena zvezda), Dragan Džajić (Crvena zvezda).

ŠPANIJA: Iribar, Uria, Asensi, Amančio (Kvini), Valdez, Klaramunt, Benito, Sol, Martinez, Perez (Pinja), Garate.

Dio reprezentacije Jugoslavije iz 1974. još su bili: Dražen Mužinić, Dušan Bajević, Franjo Vladić, Rizah Mešković, Jurica Jerković, Miroslav Pavlović, Luka Peruzović, Kiril Dojčinovski, Danilo Popivoda, Vladimir Petrović.

ZANIMLJIVOST: Jugosloveni dopingovani čokoladom

Na poluvremenu majstorice za plasman na Mundijal 1974., reprezentativcima Jugoslavije tadašnji doktor Mihajlo Andrejević davao je vakcine sa rastvorenom čokoladom.

Ipak, pod parolom da je “sve dozvoljeno što nije zabranjeno”, mnogi sportisti i reprezentacije kroz istoriju snalazile su se u namjeri da poprave svoje mogućnosti i zabilježe pobjedu.

To je, valjda bila jedina utakmica koju su reprezentativci Jugoslavije odigrali u istom ritmu, a za sve je “kriva“ bila čokolada.

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

PODIJELI