PODIJELI

Pored nedodirljivog fudbala u nekadašnjoj SFRJ košarka je bila najpopularniji sport. Prvo prvenstvo se održalo 1940. a tokom vremena je postalo najjače košarkaško prvenstvo u Evropi. Prvo poslijeratno prvenstvo odigrano je 1945. u Subotici. Učestvovale su selekcije republika i pokrajina, kao i izabrani tim Jugoslovenske armije. Do 1967. se igralo tokom kalendarske godine, a od sezone 1967/68. se prešlo na sistem proljeće/jesen, te su svi klubovi morali igrati u dvoranama, za razliku od prijašnjih godina, kada se moglo igrati i na otvorenim igralištima.

Ubrzano su građene i za košarku otvarane sportske dvorane, među njima i dvije kultne – Jazine u Zadru 1967. i Hala sportova na Novom Beogradu, danas poznata kao Hala sportova Ranko Žeravica.

Najuspješniji klubovi su dolazili iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine: Crvena zvezda, Partizan, OKK Beograd, Jugoplastika, Cibona, Zadar, Olimpija i Bosna.

Jugoslovenski timovi sakupili su sedam trofeja u tadašnjem Kupu evropskih šampiona, najviše splitska Jugoplastika – tri ( 1989. 1990. i 1991.), Cibona – dvije ( 1985. i 1986. ), te po jednu sarajevska Bosna ( 1979. ) i Partizan ( 1992. ) trijumfom na turniru u Istanbulu.

Prvi prvak sezone “prekretnice“ i za vrijeme novoizgrađenih dvorana bio je Zadar. “FOTO retrovizor“ donosi krajnju tabelu za sezonu 1967/68. i dvije sjajne fotografije jugoslovenske košarkaške legende i kluba iz Zadra, Krešimira – Kreše Ćosića.

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

PODIJELI