PODIJELI

Velež i Sarajevo za vrijeme SFRJ su bili najstabilniji prvoligaši sa područja BiH, pa je otuda i duel ova dva tima dugo vremena bio smatran kao najveći bh. derbi. Dueli Sarajeva i Veleža ili kako su to mediji često u SFRJ znali slikovito prikazati, bili su dueli Bosne s jedne, te Hercegovine s druge strane.

Majstori fudbalske igre poput Ferhatovića, Vidovića, Sušića, Hadžibegića, Fazlagića, Pašića, Musemića, Biogradlića sa jedne, te Mujića, Halilhodžića, Bajevića, Marića, Tucea, Sliškovića, Vladića, Kodre sa druge strane, uvijek su publici pružali čarobne predstave.

Svoj prvi međusobni duel ova dva tima odigrala su u Mostaru 10. novembra 1946. u sklopu Republičke lige BiH, a Velež je slavio sa visokih 3:0.

Najdugovječniji bh. derbi, a za vrijeme SFRJ igrao se čak u 86 navrata. Ta je brojka bila veća i od sarajevskog vječitog derbija. Velež je ostvario 35 pobjeda, 23 remija i 28 poraza sa izražajnom + gol razlikom za Mostarce – 138:110.

“Rođeni“ su bolji od starih sportskih prijatelja sa Koševa i kada se pogledaju i ubjedljive pobjede. Najveće su došle u sezoni 1976/77. kada je bilo 5:0, strijelci dva puta – Duško Bajević, a po jedan gol su još dodali – Blaž Slišković, Franjo Vladić i Boro Primorac. Zatim, davne 1954. kada je u Kup utakmici na Grbavici bilo 7:1 za Velež.

Trostruki strijelac je bio legendarni Muhamed Mujić, po mnogima najbolji igrač koji je rođen na prostorima BiH. Velež je bolji bio i kada su u pitanju gostujuće pobjede , na Koševu sedam pobjeda, a Sarajevo je Pod Bijelim brijegom upisalo pet trijumfa.

U ovom serijalu “FOTO retrovizora“ prisjetit ćemo se jednog od derbija između dva rivala, a koji se odigrao na Koševu 17. maja 1987.

Utakmica se završila neriješenim ishodom 1:1, a strijelci su bili Jakovljević i Kodro. Svi detalji s pomenutog meča se mogu vidjeti u retro izvještaju, uz koji ide i jedinstvena sačuvana ulaznica.

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

PODIJELI