PODIJELI

Sinoć su na stadionu Pecara prijateljski meč odigrali domaćin Široki Brijeg i Velež. Bila je to prva pripremna utakmica za oba kluba, a bolji su bili gosti iz Mostara rezultatom 3:1. Za domaće je pogodio Franjić sa penala, a za “Rođene“ Brandao je bio dvostruki strijelac, te Cvijanović.

Za Velež su nastupili: Bogdanović, Skoko, Zvonić, Zeljković, Čivić, Ćosić, Behram, Vehabović, Ovčina, Brandao, Berisha. U drugom dijelu priliku su još dobili: Cvijanović, Marques, Hasanović, Rahimić, Biševac, Kuduzović, Mandžuka, Osmić, Dudić.

Iako je početak priprema, a rezultat u drugom planu, lijepo je bilo vidjeti na terenu jedan odlučan i dobar Velež, sa jasnom fizionomijom igre. Uz dva-tri pojačanja ova ekipa će biti tvrd orah za sve rivale u Premijer ligi, a ako se poklope određene stvari, možda i hit prvenstva. Mnogi navijači Veleža su bili radosnih lica nakon utakmice i sjetno govorili: “ Ponovo smo se poigrali sa Lišticom“, aludirajući na neka davna sretna vremena bh. fudbalskog giganta.

Da je sve to jedna lijepa istina i podsjećanje na slavna vremena kluba, pokazat će i autor ovog teksta, koji je u svojoj arhivi pronašao izvještaj sa prijateljskog meča istih rivala iz 1983. godine.

Meč se igrao na stadionu Pod Bijelim brijegom i bio je generalna proba za “Rođene“. Velež je bio stari jugoslovenski prvoligaš, a Mladost iz Lištice član Regionalne lige BiH.
Velež se naravno lako poigrao sa Lišticom, a krajnji rezultat je glasio 11:1. Strijelci su bili Međedović 5 golova, Okuka 3, Bijedić 2, te Dado Matijević jedan pogodak.

Sastavi timova i ostali podaci se najbolje vide u jedinstvenom retro sačuvanom izvještaju.

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

PODIJELI