PODIJELI

Nogometni klub Čelik osnovan je 1945. i od svojih prvih dana predstavljao je jedan tipični radnički klub, kojeg je osnovala, vodila i poznatim napravila radnička klasa. Službena boja kluba je crno-crvena. Crvena boja čini boju usijanog željeza, zastavu radničke klase, dok crna predstavlja boju uglja, rudnika i crne industrije po čemu je Zenica uvijek bila poznata.

Kroz svoju istoriju Čelik je kao i svaki klub imao uspone i padove, 17 sezona proveo je u prvoligaškom razredu jugoslovenskog fudbala. Više od polovicu svoga postojanja za vrijeme SFRJ je etablirao u nižim rangovima, tako da sadašnje ispadanje iz Premijer lige ne treba shvatiti kao “smak svijeta“. “Crno-crveni“ će sve to prebroditi i vratiti se na puteve stare slave.

Ako bi birali najbolji tim Čelika svih vremena, onda bi sasvim sigurno početni sastav činila velika većina igrača iz zlatnih sedamdesetih. Legendarna imena – Buza, Hajduk, Renić, Hafizović, Gavran, Gradinčić, Preldžić, Talić, Zukanović, Galijašević…će vječno ostati u srcima navijača i zlatnim enciklopedijama kluba. To su godine koje su obilježile istoriju zeničkog fudbalskog ponosa. Istina većih uspjeha nije bilo u Prvoj ligi Jugoslavije. Najveći doseg je bilo 6 mjesto u sezoni 1973/74. ali stoga u Srednjoevropskom kupu se došlo do dva uzastopna trofeja 1971. i 1972.

U ovom serijalu “FOTO retrovizor“ prikazuje kolika je ljubav Zeničana za svoj Čelik. Za 70 godina postojanja kluba Neformalna grupa građana (NGG) “Za Čelik”, te najvjerniji navijači “Robijaši” su uradili pravo umjetničko djelo u centru grada. U pitanju je mural koji se sastoji od sedam portreta legendi NK Čelik.

Nakon transparentnog glasanja i ankete u kojoj su online putem mogli učestvovati svi građani izabrano je sedam imena koji su prema odluci Zeničana obilježili proteklih 70 godina kluba. Tako su se na muralu našla imena: Mujo Mujkić, Josip Lalić, Alojz Renić, Fadil Talić, Mehmed Buza, Jasmin Hajduk i Senad Brkić. Prvih šest legendi kluba su igrali čuvenih šezdesetih i sedamdesetih godina, a jedini iz perioda nezavisnosti BiH na muralu je Senad Brkić.

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

PODIJELI