PODIJELI
Velež 1952/53 stoje s lijeva: Hamdija Čemalović, Dušan Rukavina, Salko Selimotić, Vaso Vreća, Anton Bolfek, Žarko Barbarić, Haldun Hrvić; čuče: Mensud Dilberović, Muhamed Mujić, Ranko Borozan, Krunoslav Radiljević.

Godine 1952. došlo je do reorganizacije Drugih liga, koje su prethodno proglašene skupim. Po republikama su organizovane Podsavezne lige, pa tako u BiH je bio ( mostarski, sarajevski, tuzlanski, banjalučki). Prvaci podsaveza su u međusobnim duelima odlučivali ko će biti apsolutni prvak BiH. Zatim prvaci republika su igrali doigravanje i samo prvoplasirani je mogao dobiti kartu za ulazak u Prvu ligu Jugoslavije. Što se tiče BiH godine 1952. Velež je bio apsolutni (ukupni) šampion, a zatim je igrao kvalifikacije sa prvacima Slovenije i Hrvatske za Prvu ligu. Sve ove prepreke “Rođeni“ su savladali, a put do šampionske titule BiH, te prvog historijskog ulaska u Prvu ligu nekadašnje države hronološki ćete vidjeti u daljoj elaboraciji.

Mostarski podsavez

Lištica (danas Široki Brijeg)-Velež 0:10, Velež- Lištica 13:0

Velež-Troglav 8:0, Troglav-Velež 0:3

Leotar-Velež 1:3, Velež-Leotar 8:0

Prvaci podsaveza su bili Velež Mostar, Bosna Sarajevo, Borac Banja Luka, Sloboda Tuzla

Velež je za rivala dobio sarajevsku Bosnu i u obje utakmice je savladao.

Bosna -Velež 1:3, Velež-Bosna 4:0.

Na drugoj strani Sloboda je iz daljeg takmičenja eliminisala Borac i time su se znala imena klubova koji će u dvije finalne utakmice odlučiti ko je apsolutni prvak BiH.

Finalne utakmice za apsolutnog prvaka BiH

Već u prvom meču u Mostaru Velež je deklasirao tuzlansku Slobodu, pa je revanš bio puka realnost, no i tu se “Rođeni“ bili superiorni.

Velež-Sloboda 5:0, Sloboda-Velež 2:4

Time je Velež postao prvak BiH bez ijednog poraza i time postao njen predstavnik u borbi za Prvu ligu Jugoslavije.

Kvalifikacije sa prvacima Slovenije i Hrvatske za Prvu ligu

Prvak Slovenije je bio Odred (danas Olimpija), a Hrvatske Proleter (danas Osijek)

Velež-Odred 2:1, Odred-Velež 3:0

Proleter-Velež 1:2, Velež-Proleter 1:0

Odred-Proleter 3:1, Proleter-Odred 4:1

Krajnja tabela je izgledala ovako:

1 Velež Mostar 4 3 0 1 5 5 0 6

2 Odred Ljubljana 4 2 0 2 8 7 +1 4

3 Proleter Osijek 4 1 0 3 6 7 –1 2

Tako je nastalo neopisivo slavlje u Mostaru i svih vjernih navijača Veleža širom republike, jer s ovim prvim mjestom “Rođeni“ su se po prvi puta našli u Prvoj ligi Jugoslavije. Uspjeh je došao u vrijeme kada je klub slavio 30. godina postojanja i čestitke od sportskih prijatelja dolazile su sa svih strana. Među prvima od Crvene zvezde, BSK-a, sarajevskog Željezničara, banjalučkog Borca, Proletera Teslić, Lokomotive Zagreb…

Ostaće upamćeno da je prvu utakmicu u Prvoj ligi Jugoslavije Velež odigrao protiv Crvene zvezde i izgubio (0:1). Sve posle toga je velika tradicija i historija velikog kluba koji je 38. sezona igrao Prvu ligu Jugoslavije.

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

PODIJELI