PODIJELI

Leonardo Jović, petnaestogodišnji Bosanac (2002. godište) koji trenutno igra u ekipi Sietzenheima jedan je od nekolicine Bosanaca koji igraju u austrijskim klubovima koji bi trebao imati uspješnu fudbalsku karijeru. Ovaj 186 cm visoki napadač, c+čiji roditelji vuku korijene iz Bosne i Hercegovine svoje prve fudbalske korake učio je u čuvenoj fudbalskoj akademiji Red Bull Salzburga gdje je kasnije nekoliko godina uspješno igrao za ovaj klub.

-Igrao sam u akademiji jer je i moj brat Valentino (op. reprezemntativac U-17 i U-19 biH) igao također dugo godina tu pa smo zajedno odlazili na treninge. Zbog velikih obaveza u akademiji moram sam promjeniti klub zbog škole, ali nastavio sam sa istim tempom trenirati i igrati- govori nam Leonardo koga smo nedavno gledali na jednoj prijateljskoj utakmici gdje je ostavio jako dobar dojam.

Leonardo je i kapiten ekipe a posljednje tri godine po sezoni postiže između 22-25 golova što je zaista impozantno pogotvo ako se zna da on igra na poziciji napadača i u veznoj liniji.

-Volio bih kad bih imao priliku zaigrati pred selektorima da pokazem šta i koliko mogu. Nadao sam se kampovima ove godine koje je pravio prije FS Bosne i Hercegovine gdje su selektori pratili i snimali mlade Bosance, ali eto toga sad nema. Mislim da bi i nama kojih ima mnogo u dijaspori trebali pružiti neku priluku – mišljenja je Leonardo.

Od klubova iz Bosne Leonardo posebno gaji simpatije prema Slobodi z Tuzle, vjerovatno pod uticajem djeda Slavka Lugonjića, Tuzlaka koji prati razvoj mladog Leonarda, a od bh. fudbalera voli da gleda Džeku i Pjanića.

Leonardo je nekoliko puta pratio utakmice brata Valentina dok je igrao za U-17 i U-19, koji je odnedavno član njemačkog drugoligaša Sandhausena.

(O.Boškailo/Sportske.ba)

PODIJELI