PODIJELI

Pariška katedrala Notre-Dame teško je oštećene u katastrofalnom požaru koji je planuo u ponedjeljak predvečer.

Mnogi su ponudili pomoć za popravak te jedinstvene građevine, pa tako i jedan od najbogatijih Francuza čija se imovina procjenjuje više od 30 milijardi dolara

François-Henri Pinault, vlasnik nogometnog kluba Rennes, objavio je kako će njegova obitelj dati sto miliona eura za popravak katedrale Notre-Dame.

– Otac i ja odlučili smo izdvojiti novčana sredstva i učestvovati u rekonstrukciji crkve – rekao je François-Henri Pinault.

On je 2002.kada je Rennes bio na rubu ispadanja iz lige, pozvao našeg Vahida Halilhodžića u misiju spašavanja kluba. Legendarni trener uspio je ostaviti Rennes u elitnom takmičenju, a nakon toga mu je Pinault ponudio bjanko ček da ostane u Rennesu. Vaha mu se zahvalio, jer je dobio primamljivu ponudu Paris Saint-Germaina.

– Rekao mi je ‘samo zini i daću ti koliko tražiš da ostaneš’. Nisam mogao jer je izazov bio voditi PSG – kazao je jednom Vaha.

Francuski prvoligaš Rennes koji je od 1998. godine u vlasništvu porodice Punault, ima tradiciju dugu 118 godina i jedan je od osnivača lige. François-Henri Pinault koji je oženjen s meksičkom glumicom Salmom Hayek ima još niz luksuznih brendova, a prije 12 godina kupio je Pumu koju je lani prodao.