PODIJELI

U šali se voli reći da Hercegovci snijeg vide samo na slikama, a kada upoznate Hercegovku koja uživa u skijanju, onda je to tek zanimljiva priča.

Renata Jurić je 22-godišnja djevojka iz okoline Čapljine, tačnije sa Bivoljeg brda, koja se na nevjerovatan način zaljubila u skijanje. Kada je imala devet godina stala je prvi put na skije i baš je te godine snijeg neočekivano zabijelio Hercegovinu.

“Pao i u nas veliki snijeg čudo živo. Odem sa roditeljima na izlet, stanem prvi put na skije i spustim se samo. Ono gledaš samo da se ne razbiješ. Trener me na kraju pohvali. Nekako se sve spojilo”, priča na početku razgovora za Sportske.ba ova mlada Hercegovka.

U to vrijeme, Janica Kostelić je odskijala legendarnu utrku bez štapa, pa Renati nije bilo teško pronaći uzora.

“To je nešto nevjerovtano, neponovljivo. Ono je za historiju. Žena je čudo.”

Iako dolazi iz toplijih krajeva ili naše “Kalifornije”, ljubav prema skijanju je bila sve veća. Renata danas često odlazi na naše planine Bjelašnica, Jahorina, Vlašić, Kupres…

Sve je to rekreativno, ali Renata na ovaj način želi malo skrenuti pažnju, kako kaže, nije da Hercegovci ne znaju po snijegu.

“Ma mi imamo problem. U nas snijeg padne svako prijestupne godine. Pa onda kažu Hercegovci ovakvi, onakvi, ne znaju hodat po snijegu, a evo ja “luda” pa na skije stala”, govori kroz osmijeh ova šarmantna Hercegovka.

Pored velike ljubavi prema skijanju, Renata je i uspješan student Sveučilišta u Mostaru. Da je bilo ozbiljne priče o profesionalnom pristupu, možda bi danas jedna Hercegovka bila na stazama Evropskog ili Svjetskog kupa. Ko zna, možda nije kasno, ovakve priče i služe za režiranje nekih nevjerovatnih “filmova”.

(Haris Zilić/Sportske.ba)

PODIJELI