PODIJELI

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila je svoje drugo uzastopno učešće na Evropskom prvenstvu.

Izabranici Sakiba Malkočevića su se na završnicu najboljih U17 reprezentacija Starog kontinenta plasirali kao jedna od sedam najbolje drugoplasiranih selekcija sa osvojena četiri boda u grupi 7.

UEFA je već ranije u pravilniku odredila da se na EURO plasira sedam najbolje drugoplasiranih reprezentacija tako što će se u obzir uzeti ostvareni rezultati protiv prvog i trećeg iz određenih grupa.

Zmajići su odigrali 0:0 sa Slovencima i izgubili od Engleske sa 0:1, dakle osvojili su jedan bod uz gol-razliku -1.

Naš glavni rival bili su Portugalci koji su Elitnu rundu kvalifikacija u grupi 3 završili na drugom mjestu. Portugal je dobrio četvrtoplasiranu Grčku sa 4:0, protiv trećeplasirane Poljske je odigrao 3:3, dok je od prvoplasirane Španije izgubio sa 0:2.

Pošto su u obzir uzeti rezultati protiv Španije i Poljske to znači da su Portugalci baš kao i mi osvojili jedan bod, ali su imali lošiju gol razliku, 3:5.

Portugal i Španija su svoj meč odigrali još 15. marta, a niko u našoj zemlji vjerovatno tada nije ni slutio da će drugi gol Crven furije kojeg je postigao Nacho Diaz u 46. minuti našu kadetsku reprezentaciju odvesti na Evropsko prvenstvo.

(Admin Čaušević/Sportske.ba)

PODIJELI