PODIJELI

Svjetska atletska federacija (IAAF) danas je donijela odluku da produži suspenziju ruskim atletičarima zbog dopinga pod okriljem države, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz IAAF-a navedeno je kako je na posljednjem sastanku Vijeća u glavnom gradu Katara Dohi predstavljen izvještaj o tome da li je Rusija ispunila uslovu o ponovnom članstvu u IAAF, odnosno prekidu suspenzije te zemlje.

Navedeno je da će suspenzija Rusije ostati na snazi sve dok uzorci i zapisi u bazi Moskovskog laboratorija za doping kontrolu ne budu dostavljeni Atletskoj jedinici za integritet (AIU). IAAF je tako po 10. put odbio zahtjev Ruske altetske federacije (ARAF) na ukidanje suspenzije.

Obzirom da je suspenzija produžena, ruski atletičari neće moći predstavljati zemlju na narednim takmičenjima, kao što im je to bilo onemogućeno i na Olimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Janeiru, Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017. godine, Evropskom prvenstvu 2018. godine te na ovogodišnjem Evropskom dvoranskom prvenstvu.

IAAF je ranije ostavio mogućnost da pojedini ruski atletičari, ipak, nastupe na SP, ali pod neutralnom zastavom i ukoliko ispune određene kriterije u vezi sa doping testovima.

Veliki skandal pogodio je svijet atletike sredinom novembra 2015. godine kada je Svjetska antidoping agencija (WADA) objavila izvještaj u kojem se ističe da su ruski atletičari bili umiješani u sistemski doping koji je podržavala Vlada njihove zemlje. WADA je tada naložila suspenziju svih ruskih atletičara sa međunarodnih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre.

Također, tražila je i doživotne suspenzije za brojne ruske atletičare i njihove trenere.

PODIJELI