PODIJELI

Dugogodišnji kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirza Teletović je nakon 15 godina odlučio završiti reprezentativnu karijeru.

I dok Mirza nije još uvijek odlučio da li će uopće nastaviti karijeru, jedno je odlučio – više neće nastupati u dresu sa državnim grbom koji je nosio od 2003. godine.

“Došlo je vrijeme za smjenu generacija, sasvim sigurno više neću igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Dao sam maksimum u dresu reprezentacije i naravno, pružat ću podršku našim igračima sa tribina. Uostalom, selektor Duško Vujošević me nije nikako kontaktirao”, rekao je Teletović.

Sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine Teletović je nastupio na četiri Eurobasketa (2003., 2005., 2011. i 2013.), a posljednji nastup u dresu sa državnim grbom imao je 10. septembra 2016. godine u kvalifikacionom meču protiv Rusije u tuzlanskom Mejdanu.

Naš legendarni krilni košarkaš je, nakon što mu je dijagnosticirana plućna embolija u novembru 2017. godine, u martu ove godine raskinuo ugovor sa Milwaukeejem, te je bez kluba.

Iako mnogi misle da je to bio posljednji angažman 206 cm visokog Jablaničanina, on ističe kako još uvijek nije rekao zbogom košarci.

Na druženju sa novinarima u hotelu “Malak” Teletović je odgovorio na pitanje koje zanima sve ljubitelje košarke u BiH – da li ćemo ga ponovo gledati na parketu u budućnosti.

“Što se bolesti tiče, situacija nije strašna, samo se može iskomplikovati. Uvijek postoji šansa da, ako prestanem uzimati tablete, se ugrušci vrate. Ja volim košarku i želim je igrati. Međutim, imam četvero djece i moram misliti i na njih”, rekao je Mirza i potom nastavio:

“Košarku sam igrao dovoljno dugo, sad za sad. Neću reći da sam u penziji, ali sam do daljnjeg na odmoru. Možda se probudim i odlučim ponovo igrati, bilo u NBA ligi, bilo u Evropi. Trenutno se odmaram od košarke i sporta. Zahtjevam od sebe da sam maksimalno spreman. Ne kažem da neću igrati, ali trenutno uživam s porodicom u Jablanici. Ne želim da mi niko komanduje šta da radim, kad da treniram, ustajem…. Došlo je vrijeme da uživa”, rekao je Teletović.

PODIJELI