PODIJELI
Sead Burić, Iljo Dominković, autor knjige, i Miroslav Đurić

Nakon što je nedavno održana u Brčkom u sklopu „Frančeskovih dana 2018“, druga promocija nove pete knjige Ilje Dominkovića, dugogodišnjeg priznatog nogometnog djelatnika i publiciste iz Orašja, pod nazivom „30 godina Kupa „Zadrugara“ (1962.-1991.) održana je u gradu na Savi u prepunoj „Press dvorani“ na stadionu „Goal“.

Promotori vrijedne monografije bili su: Miroslav Đurić, nekadašnji nogometaš Dinama iz Donje Mahale, ali i saveznih ligaša iz Vinkovaca i Brčkog, koji je u igračkoj i trenerskoj karijeri tri puta osvajao pobjednički pehar, Sead Burić iz Brčkog, jedan od doajena novinarstva u BiH i dugogodišnji novinar sarajevskog tjednika za selo i poljoprivredu „Zadrugar“ i Iljo Dominković, autor knjige.

Veliko zanimanje za promociju Dominkovićeve knjige u Orašju

„Bilo je to natjecanje koje nikada neću zaboraviti. Koliko su nama značile „Zadrugarove“ utakmice najbolje govori činjenica da mi nismo mogli spavati uočiti tih utakmica, dok današnje mnoge igrače treba buditi da odu na utakmicu“, sa sjetom je kazao Miroslav Đurić.

Novinar Sead Burić, koji je od 1970. redovito pratio i pisao o natjecanju, posebice je naglasio:

“Legendarni Nijaz Abadžić, perjanica BiH novinarstva, je pokrenuo to natjecanje seoskih nogometnih klubova u sjevernoj dijelu BiH, ali i susjednoj Slavoniji. Ovo nogometno natjecanje, od osnivanja do samog kraja, odskakalo je od uobičajene – s vrha države skrojene – sheme sportskog života. Kup „Zadrugara“ slijedio je drugačiji, obrnut, ili, „naopak“ put. Osmišljen u seoskim sredinama, prihvaćen u regijama Semberije i Posavine ovaj kup je od tadašnje države bio prihvaćen i priznat nevoljko, kad se već „ukorijenio“ među navijačima“.

Autor knjige Iljo Dominković pobrojao je mnogo toga što je krasilo natjecanje za „Zadrugarov“ pehar (pet igrača postalo državni reprezentativci: Ilija Katić iz Donjeg Hasića, braća Musemić iz Janje, Dževad Šećerbegović iz Gornjeg Rahića i Goran Miljanović iz Šibošnice, a Nikola Nikić, Ivica Tunjić, Rade Radulović, Amir Durgutović, Anto Zečević, Ivica Cvitkušić,…. poznati prvoligaški igrači) i zašto zaslužuje svoje posebno mjesto u ljetopisima posavskih i semberskih seoskih klubova, te zaključio:

“Kup „Zadrugara“ treba zaštititi kao trajan spomen na jednu vrstu nogometnog natjecanja nezabilježenog i na drugim dijelovima svijeta. Bio je unikat i original koji je trajao puna tri desetljeća“. Na kraju programa NS PŽ, organizator promocije, uručio je ukusna priznanja za devet posavskih klubova koji su ukupno 12 puta osvajali pobjednički pehar Kupa „Zadrugara“. Uspješan voditelj programa bio je Dragan Anđelić, a prikazan je i lijep video zapis o svih trideset odigranih finala Kupa „Zadrugara“.

(A.D./Sportske.ba)

PODIJELI