PODIJELI

 

RAZGOVARAO: Haris Zilić

Đula Velagić (2001.) je još jedan u nizu fudbalskih talenata u BiH. Rođena Livanjka je trenutno član ŽF/NK Emina Mostar, a ujedno je i kadetska reprezentativka naše zemlje.

Sa Đulom obavili zanimljiv intervju u kojem smo se dotakli Emine, reprezentacije BiH, ambicija…

Početak vaše karijere?

– Sa 13 godina godina počela sam trenirati sa muškarcima jer tada u Livnu nije postojao ženski klub. Ubrzo nakon toga osnovao se ženski klub Troglav i počela sam tu trenirati. Trenirali smo dugo vremena i tu godinu se nismo takmičili u ligi, ali smo odigrali jednu prijateljsku utakmicu sa ŽNK Tomislav čiji je klub također bio tek osnovan. Poslije te utakmice zvao me trener iz Tomislav da pređem u njihov klub. Ja sam pristala i dvije godine sam trenirala i igrala tamo te ubrzo dobila i prvi put poziv za Reprezentaciju BiH. Moj trud je bio uspješan jer sam nakon toga dobila poziv da igram za ŽF/NK Emina Mostar i tu priliku naravno nisam odbila.

Odakle ljubav prema fudbalu?

– Ljubav prema fudbalu se javlja još od malih nogu. Uvijek sam voljela gledati utakmice, navijati i naravno igrati. Lopta mi je bila glavna igračka.

Koliko ste zadovoljni trenutno postignutim?

– Svojom igrom sam zadovoljna i dosta sam napredovala , ali uvijek može bolje. Samo radom i odricanjem se postižu rezultati.

Član ste i reprezentacije BiH, možete nam kratko opisati taj osjećaj?

– Trenutno sam član reprezentacije i to je jedan veliki uspijeh za mene. Velika je čast igrat za reprezentaciju BiH. Nedavno smo ostvarili veliki uspijeh jer smo se plasirali u Elitni krug kvalifikacija za Europsko prvenstvo, ali nažalost nismo uspijeli otići korak dalje.

Član ste ŽF/NK Emina Mostar koji je zdrava sredina i klub s ambicijama, Vaš komentar?

– Emina je jedan ozbiljan klub i drago mi je što sam dio te ekipe. Cilj ove ekipe je igrati u Premier ligi BiH , trenutno smo na vrhu tabele i uz puno volje , truda i rada nadam se da ćemo uspijeti ostvariti naš cilj. Zahvaljujem se treneru i predsjednici na ukazanom povjerenju.

Vidite li sebe uskoro u nekom klubu van granica?

– Trenutno se ne vidim još u nekom klubu izvan BiH, ali svojim trudom i radom nadam se da će se i to ostvariti jednoga dana.

Sportski uzor?

– Miralem Pjanić

Stadion na kojem bi voljeli zaigrati?

– Nou Camp

Klub za koji navijate?

– Barcelona

Ciljevi i ambicije u daljoj karijeri?

– Trenutni cilj mi je igrati Premier ligu i nadam se da ću to ostvariti sa ” “Eminom” , a ciljevi i ambicije za dalje su da igram u nekom većem klubu izvan BiH i da zaigram za A reprezentaciju BiH.

Ko je za Vas najveća podrška u ovoj cijeloj priči?

– Moja najveća podrška je moja porodica i moji prijatelji koji su uvijek tu uz mene i podrzavaju me u mom sportskom zivotu.

Poruka za kraj mladim koji se bave sportom?

– Moja pouka za sve koje se bave sportom je da kroz sport postognu vještine koje će im pomoći u životu. Jako je važno da svi imaju podršku od svojih najbližih. Kroz sport se uči da sa poštuju pravila, stvaraju uspjesi, ali i podnose porazi.

PODIJELI