PODIJELI

Razgovarao: Haris Zilić

Austrijska Bundesliga u posljednje vrijeme sve je privlačnija destinacija za mlade rukometašice, koje žele da svoje kvalitete prezentuju i široj evorpskoj publici.

Poznato je da je Hypo vladar u Austriji i jedan od najtrofejnijih timova Evrope. Veliki trag u Hypu ostavila je Banjalučanka, Gorica Ačimović, a u austrijskoj Bundesligi uspješno nastupa još igračica s ovih prostora kao što su Berina Alagić, Sandra Radulović, Natali Mišić… Prošle sezone u dresu Trofaicha nastupala je i Dragana Đurić.

Spomenuti Hypo je iznjedrio veliki broj mladih igračica, koje su prerasle u ozbiljne kotače u svojim ekipama, a jedna od njih je i 21-godišnja Mađarica, Julia Forizs. Pomenuta igračica danas igra za Neustadt i dijeli svlačionicu upravo sa Berinom Alagić, djevojkom koja je odavno izrazila želju da u budućnosti nosi dres Bosne i Hercegovine.

Sa Juliom smo obavili zanimljiv intervju za portal Sportske.ba. Kako je trenirati i učiti u jednom velikanu kao što je Hypu? Šta jake utakmice znače jednoj mladoj igračici? Kakav je pogled na rukomet na “zapadu”? Samo su neka od pitanja na koje smo dobili odgovore u ovom zanimljivom razgovoru.

“Rukomet sam počela trenirati kao sedmogodišnja djevojčica. Bila sam puna energije, jednostavno trebala sam negdje to izbaciti iz sebe, i odluka je pala na rukomet”, rekla je na početku razgovora za Sportske.ba, ova sjajna rukometašica.

Julia Forizs je u Austriju došla kao 14-godišnja djevojčica i to u redove evropskog giganta Hypa, a za prvi tim je debitovala sa svega 15 godina.

“U Hypu sam provela četiri nezaboravne sezone. Ne mogu vam opisati taj osjećaj, kada jedna djevojčica sa 15 godina debituje za prvi tim tako velikog kluba. Nikada neću zaboraviti trenutke koje sam provela u Hypu. To je jedan ogroman plus i jedna velika škola u mojoj karijeri.”

Danas uspješno nosi dres Neustadta, gdje je vodeća igračica.

“U novom klubu mi je sjajno. Djevojke su super. Nisam baš zadovoljna ovom sezonom. Bila sam povrijeđena, zbog čega sam odsustvovala osam sedmica, ali vratila sam se jača. Sada dajem svoj maksimum. Iz svega moramo učiti, pa tako i iz povreda, sve je to sastavni dio sporta.”

Pored rukometa, Julia ne želi zapostaviti nauku.

“Želim izgraditi dobru karijeru, a sutra kad bude vrijeme za kraj da nastavim prenositi rukometno znanje na ostale djevojke i sportiste. Školujem se, studiram sportske nauke ovdje i želim se edukovati još više na sportskom planu.”

Julia Forisz svlačionicu dijeli sa nekoliko djeovjaka s ovih prostora. Upoznala je dosta ljudi, trenera, igračica, ima i prijateljice koje su porijeklom sa prostora SFRJ. Za Mađarsku reprezentaciju još nije nastupila, obzirom da je konkurencija ogromna u državi aktuelnih evropskih klpuskih prvakinja (Gyor). Upitali smo je da li postoji možda šansa da u budućnosti zaigra i za BiH, obzirom da joj je najbolja prijateljica i saigračica Bosanka, Berina Alagić.

“Trenutno radim na dobijanju austrijskog pasoša. A to nikad ne znate šta nosi budućnost. Mnogo sportista je uzimalo sportska državljanstva drugih država. Niko ne zna gdje ga putevi vode. Bosna i Hercegovina? Ne znam, vidjet ćemo”, rekla je sa osmjehom na licu ova simpatična rukometašica.

Na kraju imala je jasnu poruku koja može biti vodilja mnogim mladim sportistima.

“Ako niste dobar čovjek, ne možete biti i dobar sportista. Sport je jedan vid odgoja. Svijet se dosta promijenio, vidimo mnogo stvari. Najbitnije je da vjerujete u sebe, pratite svoje snove. Jer ako vi nemate vjeru u sebe, teško vam ko može pomoći.”

Julia Forisz igra na poziciji beka, jedna je od najboljih igračica austrijske Bundeslige. Ponude stižu sa svih strana, a može biti i primjer kako treba da izgleda put jedne uspješne sportistkinje, koaj lagano ostvaruje snove koje je imala kao djevojčica.

PODIJELI