PODIJELI

Životnu sudbinu Mirzad Mehanović dijeli sa brojnom djecom porijeklom iz Srebrenice. Rođen je za vrijeme rata, u kojem je ostao bez oca, a zajedno sa majkom i dva brata odrastao je u Lukavcu kod Tuzle. Danas je fudbaler češkog Zlina, nastupao je u Evropskoj ligi te se nada pozivu u “A” reprezentaciju BiH.

“Moj otac je poginuo u Srebrenici 1995. godine te sam odrastao sa majkom. Meni je ona sve, i zahvaljujući majci sam ovdje gdje trenutno jesam. Mene niko nije gledao kada bi igrao fudbal. Dolazio sam sam, donosio odluke i sada sam u Češkoj”, počinje svoju priču za “Sportske.ba” Mirzad Mehanović, koji jedva da je bio punoljetan kada je krenuo u inostranstvo- zbog karijere.

“Igrao sam fudbal u Lukavcu u područnoj školi Bubamare, koju vodi Predrag Pašić. Prije odlaska u Češku zvali su me iz Hajduka, ali sam ih odbio. Nakon šest mjeseci završio sam na probi u Mladi Boleslav, gdje sam se uspio izboriti za ugovor. Svoje ime sam izgradio u Češkoj, pa zbog toga vjerovatno nisam poznat sportskoj javnosti u BiH”, objašnjava nam svoje početke Mehanović.

Proces prilagođavanja na Češku nije bio nimalo lagan.

“Bilo je teško, ali kada sam se odlučio na taj korak, nisam imao izbora. Nakon nekoliko mjeseci sam prekinuo saradnju sa menadžerima koji su me odveli, tako da je moje navikavanje na novu državu bilo još teže jer sam ostao prepušten sam sebi. No, drago mi je da sam na kraju uspio, iako sam se nešto sporije probio do češke elite. Družio sam se sa Hidajetom Hankićem i Jasminom Šćukom, a svakodnevno sam bio u kontaktu i sa porodicom”, prsjeća se ovaj 25-godišnji veznjak.

Premda je prvi ugovor dobio u Mladi Boleslav, nikada nije dobio pravu šansu. Briljirao je u juniorima tog kluba. Pogađao je mrežu protivnika, razigravao saigrače, asistirao… No, prava šansa nikada mu nije ukazana.

“Još 2013. sam debitovao za Mladu Boleslav. Mislim da sam u posljednjoj utakmici u sezoni ušao 15-ak minuta sa klupe, ali posle sam čekao priliku, jer su dovodili igrače. Na ljeto 2014. sam odradio dobro pripreme. Nakon toga, u prvenstvu sam u petom kolu postigao gol kada sam dobio priliku za igru, ali nakon toga iz nepoznatih razloga nisam više igrao zbog čega sam se odlučio na odlazak odmah na zimu”.

Potom je uslijedio odlazak u Slovačku na posudbu, a najvažniji momenat u karijeri bio je poziv iz Varnsdorfa, gdje je pokazao svoj potencijal.

“Otišao sam na posudbu u slovačku Podbrezovu na šest mjeseci, a kada sam se vratio u Češkoj, otkupio me Varnsdorf. Dobio sam šansu. Igrao redovno. Na 12 utakmica mislim da sam postigao četiri gola i imao osam asistencija. Nakon toga, pratili su me iz Jabloneca te su otkupili moj ugovor. I tamo sam igrao dobro, statistički bio drugi najproduktivniji igrač ekipe, ali sam odigrao samo jednu sezonu i od ljeta sam u Zlinu, gdje sam došao prije svega zbog igranja u Evropskoj ligi”.

Nada se da će imati priliku okušati se u mnogo jačim ligama od one u Češkoj.

“Naravno da želim da igram i van Češke. Već sam predugo ovdje. Ljetos sam imao ponudu iz Rusije, ali sam zbog Evropske lige odlučio ostati. Siguran sam da ću imati šansu. Igrao sam u Evropskoj ligi i imao se priliku izvagati sa poznatim igračima. Dobio sam dodatno samopouzdanje”, priča nam Mirzad Mehanović, koji je prema specijaliziranim statističkim portalima dobijao najbolje ocjene.

Novi selektor reprezentacije BiH Robert Prosinečki sprema spisak za američku turneju, gdje neće moći računati na najbolje igrače. Ako se Prosinečki odluči zvati i igrače iz Evrope, koji su na marginama, onda bi svakako trebao uzeti u razmatranje i Mirzada Mehanovića, koji igra standardno u Češkoj.

“Nadam se da ću jednog dana biti reprzeentativac. Nisam nešto previše sada razmišljao o tome niti sam neko o kome se piše u BiH. Prošle sezone sam imao sedam golova i četiri asistencije, sada sam postigao četiri gola i zailježio asistenciju, ali u mojoj državi to prolazi nezapaženo. Ljudi me pitaju gdje igraš, koja je liga, a mi smo ove sezone igrali u evropskom takmičenju”, govori on.

Ipak, priznaje, poziv u dres “Zmajeva” bila bi kruna karijere.

“Nema većeg dresa od nacionalnog, pogotovo možda za nas iz Podrinja, jer naši očevi, amidže, rođaci, život su dali za ovu državu, da bi neko danas mogao reći da je Bosanac, a ne Jugosloven”, zaključio je u razgovoru za “Sportske.ba” Mirzad Mehanović.

Iza Mirzada Mehanovića ne stoji logistika. Nema menadžera, daleko je od novinara, očiju javnosti. Kroz karijeru je išao sam. Korak po korak. Došao i do Evropske lige. Uskoro možda i do reprezentacije BiH. Ima 25 godina i jedna je od najboljih “desetki” u Češkoj.

(Nedim Selimović/Sportske.ba)