PODIJELI

Da život piše raznorazne priče mnogo je primjera, da čovjek jednostavno ne zna kakva ga sudbina čeka pravi je primjer bivši reprezentativac BiH i svojevremno najskuplji igrač Premijer lige BiH, Muhamed Subašić.

U septembru prošle godine život se značajno promijenio 29-godišnjem defanzivcu, nekadašnjem fudbaleru Olimpika, Dynamo Dresdena, Leuvena koji danas radi kao skladištar u Njemačkoj.

Iako je većinu života proveo kao profesionalac posljednjih nekoliko mjeseci njegov dan počinje u šest, završava u 22 sata jer paralelno igra i za njemačkog niželigaša Wacker Burghausen. Taj klub mu je zahvaljujući sponzoru IPS omogućio da prođe obuku za skladištara.

“Teško je, ali želio sam da bude ovako i zahvalan sam klubu na ovoj šansi. U 6.30 krećem iz Pfarrkichena na posao u Burgausen ili u školu u Traunstein i kući obično dolazim oko 22 poslije treninga”, kaže Subašić.

Ovaj lijevi bek je rođen 1988. godine u Ključu, a tokom agresije na BiH njegova porodica je izbjegla u njemačku pokrajinu Južni Baden gdje je trenirao u klubu 1. FC Rielasingen-Arlen, poslije rata se vratio u svoju zemlju i počeo igrati za omladinske selekcije Omladinca, Gornje Sanice i Podgrmeča.

“Sa 16 godina sam ostao bez oca i tada sam se trebao birnuti za majku i sestru…”, govori Subašić.

Sa 19 godina je počeo igrati u Premijer ligi i to u ekipi Laktaša, zatim su uslijedili nastupi za U21 reprezentaciju BiH, 2009. godine je prešao u Olimpik gdje je ubrzo dobio kapitensku traku, a kao nagrada za dobre igre stigli su i pozivi u A reprezentaciju.

“Sve je išlo dobro, ispunio sam cilj da igram međunarodni meč iz početka”, prisjetio se popularni Suba koji je 2010. godine bio najskuplji igrač Premijer lige sa vrijednošću od 850.000 eura.

Nakon toga Subašić je posuđen Dynamo Dresdenu na jednu sezonu nakon što njemački klub nije želio platiti milion eura koliko je tražio Olimpik. U svom debiju u Cvajti protiv Bochuma 12. septembra 2011. godine postigao je oba gola u trijumfu rezultatom 2:1.

“Iz Dynama sam 2013. godine otišao na posudbu u Leuven u prvoj ligi Belgije, onda nisam bio za novu posudbu te sam sačekao istek ugovora sa Olimpikom iako sam imao odličnu ponudu iz Ukrajine”.

Nakon osam mjeseci bez kluba tada 27-godišnji Subašić se skrasio u njemačkom gradiću Pfarrkirchen gdje sada živi sa ženom i sinom, a akipi SV Wacker se priključio zahvaljujući prijatelju Mariju Demmelbaueru.

“Sviđa mi se ovdje, uvijek sam se dobro hranio, pazio sam dosta na tijelo i nikad nisam bio ozbiljnije povrijeđen, nadam se da će ostati tako, još uvijek ne mogu reći da li ću nastaviti igrati”, rekao je Subašić koji je dres bh. reprezentacije nosio u prijateljskim mečevima protiv Slovačke, Poljske i Meksika.

PODIJELI