PODIJELI

Košarkaški klub Živinice naredne godine će igrati A2 ligu. Igrači i Uprava ovog kluba i ranije su imali priliku da osjete kako je to nastupati u drugom rangu.

Pored KK Živinice, u ovoj sezoni još jedan živinički klub KK IBU Spartans je u debitantskoj sezoni se borio za play off, iznjedrio dobre mlade košarkaše.

No KK Živinice je, unatoč dobrom finansijskom stanju, ispao. Ekipa je mlada, perspektivna, ali svakako da je trebao neko sa više iskustva. Najveći teret i odgovornost snosi Uprava kluba, na čelu sa predsjednikom, Halilom Muratovićem, Amarom Nukićem i ostalim samoproglašenim sportskim i finansijskim direktorima koji su zaslužni za katastrofu.

– Sigurno da ovako nešto nije dobro za ugled kluba i grada. Situacija nije sjajna, nešto ćemo morati riješavati. Žao mi je igrača. Oni jednostavno moraju otići. Zbog pojedinaca smo bili kažnjavani. Neki članovi su se javno ogradili od ispada. Neki su govorili da se ne diže prašina. A niko od njih nije znao povući prave poteze. Uprava je bila nemoćna – kazao je jedan od članova i simpatizera kluba.

Iz budžeta Općine Živinice imali su na raspolaganju 45.000 KM. Sasvim dovoljno za ligu koja košta cirka 30.000 KM. No, nisu znali upravljati finansijama. Novac je bačen niz vodu.

Prije samog početka sezone Uprava se riješila najboljih igrača. Oslonili su se na mlade i perspektivne igrače, ali bez ozbiljnih pojačanja. Zauzvrat, trener je dobio “masniji” ugovor. Dok su igračima podijeljene skromne stipendije.

Ipak, ako im je za utjehu, igrači su bili najsvjetliji primjer borbe i požrtvanosti. Na polusezoni članovi Uprave su trebali iz moralnih razloga podnijeti ostavke, kao i trener, jer ekipa ne pamti posljednju pobjedu. No, niko nije želio napuštati bogat brod koji tone.

Zasigurno, KK Živinice će imati sasvim respektabilnu ekipu za drugi rang. Ali, ne i Upravu u ovom sastavu.

PODIJELI