PODIJELI

Piše: Mirsad Starčević

Od kako je ujedinjena liga 2002/03. (prvi prvak Leotar Trebinje) odnosno fudbal u cijeloj BiH, samo pet klubova je bilo učesnik svih dosadašnjih odigranih prvenstava. Ispadanjem Čelika iz Premijer lige, lista se smanjila na samo četiri kluba (Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Široki Brijeg) koji će i naredne sezone – 2018/19. biti dio najelitnijeg fudbalskog takmičenja u državi.

Zeničani ne treba da prave “sapunicu“ oko ispadanja, jer su i u Jugoslaviji ( 17 sezona prvoligaš ) više vremena kao klub proveli u nižim rangovima, pa se može onda argumentovano predočiti: I BiH ima “veliku četvorku“. I to je doista tako, jer dva sarajevska i dva hercegovačka prvoligaša su iznad svih ostalih klubova – po svim segmentima, (po)najviše organizaciono, budžetima, uslovima i jasnim ciljevima što i kako žele.

S jedne strane ovaj četvorolist klubova zalužuje Evropu, a s druge strane pred svaki start nove sezone gotovo da je imaju i osiguranu, jer jasne konkurencije nemaju. Svi ostali prvoligaši i kada žele izlazak u Evropu, to je bljesak jedne sezone. Kontinuitet ne postoji i vrlo brzo se završi saga oko svega. Gdje su danas: Velež, Brotnjo, Slavija, Orašje, Mladost Velika Obarska, Budućnost, Žepče, Laktaši, Drina, Kozara, Bosna, Posušje, Zvijezda, Jedinstvo, Travnik…

Svi ti klubovi žive bez jasne vizije, životare od sezone do sezone mijenjajući razne ljude i karikature u upravama, a igrače kao na modnoj pisti. Dok klub sa Koševa i Grbavice krasi velika historija i tradicija, ostala dva člana “velike četvorke“ svoj procvat doživljavaju tek sa kraja devedesetih kroz ligu Herceg-Bosne, Premijer ligu FBiH i na kraju “ujedinjenu“ Premijer ligu. Jasno je da Zrinjski i Široki imaju i političku potporu, što je vrlo bitno u današnje vrijeme.

Pored svih pobrojanih epiteta i prednosti “velike četvorke“ jasno je da su i trofejima iznad prosječnih, jalovih i nedorečenih rivala. Plavi sa Grbavice su gledajući sveukupno najtrofejniji bh. klub, ali posmatrajući premijerligaško takmičenje od ujedinjenja – to je HŠK Zrinjski. Posljednja titula za sezonu 2017/18. je treća u nizu i ukupno šesta, uz jedan osvojeni Kup BiH iz sezone 2007/08.

Dakle od ukupno 16 sezona jedinstvene Premijer lige ( “velika četvorka“ zajedno 13 titula ) – šest je u vitrinama Mostaraca, tri je osvojio Željezničar, po dvije Sarajevo i Široki Brijeg, te jednu Modriča, Leotar i Borac. Leotar i Modriča su u nižim ligama Republike Srpske i pitanje je da li će se ikada više vratiti u elitu, dok banjalučki Borac bitku bije s dugovima i ciljevi su uglavnom opstanak i biti puki broj premijerligaškog poretka.

PODIJELI