PODIJELI

Piše: Admin Čaušević

Budimo realni, 114. ligaški sarajevski derbi je opravdao očekivanja, većina je očekivala još jednu lošu fudbalsku predstavu bez ili eventualno sa jednim ili maksimalno dva gola, tako je i bilo. Najviše su profitirali kladioničari, skinuli iks k'o iz šale, možda se i oparili. A šta je za gubitnicima, onih skoro 6.000 današnjih “bolesnika” koji žive Sarajevo i Željezničar? Sramna posjeta na tribinama je priča za sebe.

Pitaju li se rukovodstva klubova, treneri i igrači kakav je osjećaj odvojiti pola dnevnice za jedno veliko ništa? Da li će prvotimci uopšte pomisliti na navijače svojih klubova ili će razmišljati u kojem od mnogobrojnih sarajevskih Hookah barova ispušiti šišu, koju fotografiju objaviti na Instagram ili Facebook i tako hraniti vlastiti ego likeovima i komentarima tih istih “bolesnika”.

Bilo je teško pisati izvještaj sa današnje utakmice, a raditi analizu je još nezahvalnije jer šta se može analizirati kada u najvećoj utakmici bh. fudbala vidimo jedva tri šuta u okvir gola sa obje strane i statvu. Dakle, derbi loš, nikakav. Kratko i jasno.

Husref Musemić je poslije susreta rekao da ovo najbolja utakmica njegovog tima ovog proljeća. Sada se duboko zamislite i zapitajte kakve su igre Sarajeva kada je Bordo tim u svom najboljem izdanju pogodio stativu i imao jedan šut u okvir gola te nekoliko polušansi. Reći će mnogi da statistika nije mjerilo i bit će u pravu, međutim fudbal se igra za golove, a koševski premijerligaš je ove polusezone protivničke mreže tresao vjerovali li ne, četiri puta.

Pet kola prije kraja Admir Adžem je ustanovio da njegovoj ekipi fali brzine i da su deficitarne bočne pozicije. Neshvatljivo je da se najveće mane ekipe uviđaju u samom finišu sezone kada se igraju ključne utakmice, a ne dvomjesečnoj zimskoj pauzi. Da su bočne pozicije problem moglo se vidjeti jesenas. Srđan Stanić kojeg se Željezničar odrekao je imao četiri asistencije, više nego Siniša Stevanović i Josip Projić zajedno. U međuvremenu su u klub stigli, na papiru pojačanja, a na terenu prinove, Kenan Hadžić i Adi Mehremić. Suspendovanje Asima Zeca, najbržeg igrača ekipe je također nešto o čemu se može i treba raspravljati. Možda su odlični rezultati po užasnim terenima u decembru zavarali oči vodećim ljudima Željezničara, ko zna…

Sarajevski derbi nosi epitet najveće bh. utakmice po historiji, tradiciji i rivalastvu Sarajeva i Željezničara, a sigurno ne po igri. Ako neko misli da je to zbog kvaliteta fudbala onda živi u zabludi ili ima veoma niske stanadarde.

Prve dvije ovosezonske bitke sa Šeher donijele su golove, penale, crvene kartone, bilo je prilika, prepucavanja između klubova, a vala i lijepog fudbala. Danas potpuna suprotnost, možda zvuči i pregrubo, ali zaista ništa ni sa čim.

Priliku za popravni prvotimci Plavih i Bordo tima će imati za nešto više od mjesec u posljednjem kolu Lige za prvaka. Fudbal znaš ili ne znaš igrati, ne može se to poput vožnje bicikla ili plivanja naučiti za nekoliko sedmica, zato se zapitajamo na čemu temeljiti optimizam za okršaj na Grbavici jer su danas igrači naša dva najveća kluba pokazali da…Ostavljamo vam mogućnost da sami izaberete, znaju li ili ne.

PODIJELI